Από τις Βρυξέλλες, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας, το «Νταβός της Άμυνας», που φέτος πραγματοποιείται με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Μπόρις Τζόνσον, η Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ θα ταξιδέψει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το πλούσιο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα το μεσημέρι με τη συνάντησή του με τη μικτή αντιπροσωπεία Γερουσίας-Βουλής Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον «σκληρό» Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε μια συγκυρία που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στην ομάδα των Αμερικανών περιλαμβάνονται γερουσιαστές με επιρροή, όπως ο Κρις Κουνς και ο Ρομπ Πορτμαν, σημαίνοντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών Άνταμ Σμιθ, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Άνταμ Σιφ και ο Τεντ Ντόιτς, επικεφαλής της Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική κ.α. Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Στα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη αυτό το διήμερο περιλαμβάνονται: ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένι Γκάντζ (μαζί με τον Ν. Παναγιωτόπουλο), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι. Ακόμα, ο νέος πρόεδρος του CDU στη Γερμανία Φρίντριχ Μερτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ-Σίσι στις Βρυξέλλες δεν ήταν απλώς μια συζήτηση δύο ηγετών με προσωπική φιλική σχέση. Οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι, όμως, αποφάσισαν να πάρουν πάνω τους το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ συζήτησαν και για την αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας.

Ο ρόλος της «γέφυρας» για την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη είναι για τον κ. Μητσοτάκη υπόθεση εθνικής σημασίας, καθώς δεν συνιστά μόνο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θωρακίζει και τη χώρα μας γεωπολιτικά λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου που θα έχει. Υπό αυτό το πρίσμα, όσο και να πολώνει ο κ. Ερντογάν, ρητορικά αλλά και στο πεδίο, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση. Και στις περιφερειακές σχέσεις παίζει σημαίνοντα ρόλο η καλή σχέση με την Αίγυπτο, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να φλερτάρει με πολλούς τρόπους.

 

ΕΓ

Facebook Comments