Φωτιές άναψε η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή, αναζωπυρώνοντας την αντιπαράθεση στα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να αναλάβει ο πρώην συνεργάτης του Νίκος Καρανίκας, ο οποίος κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υπεροψία και για αριστοκρατική αντίληψη για την αυτοπεποίθηση.

Στην ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας αναφέρει:

«αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση.

Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.

Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό».

Δείτε την ανάρτηση

 

Facebook Comments