Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από μία χώρα σε άλλη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποια κρατικά ουκρανικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο σημείωσαν πτώση άνω των 30 σεντς του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του χρίβνια.

Το χρίβνια, που καταγράφει διψήφιες σχεδόν πτώσεις από την αρχή του έτους, υποχώρησε σχεδόν 3% χθες στα 29,79 έναντι του δολαρίου, το ασθενέστερο επίπεδό του από τις αρχές του 2015.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε περιουσιακά στοιχεία σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και την ίδια τη Ρωσία.

Η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε επίσης τις διασυνοριακές συναλλαγές συναλλάγματος καθώς και τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα ενώ ανέστειλε τις αγορές συναλλάγματος στην διατραπεζική αγορά. Ο διοικητής Κιρίλο Σεβτσένκο ανακοίνωσε ότι η τράπεζα περιόρισε τις ημερήσιες αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα στα 100.000 χρίβνια (3.356,67 δολάρια).

Οι συναλλαγές σε όλες τις κινητές αξίες, εξαιρουμένων αυτών από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, ανεστάλησαν επίσης προσωρινά, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές.

Facebook Comments