Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη βασική ενημέρωση έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επαναβεβαίωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Όπως επισημάνθηκε, όμως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η εκτόξευση των τιμών στις αγορές και η προοπτική μετακύλισης αυτών στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεξεργάζεται πιο γενναίες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ανασχεθούν τα απόνερα της ουκρανικής κρίσης. Και αυτό γιατί είναι αντιληπτό ότι οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν, εις βάρος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Για να υλοποιηθεί, όμως, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για πιο γενναία μέτρα στήριξης απαιτείται περιθώριο από μέρους Ευρώπης. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αποτυπωθεί χθες στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών η ντιρεκτίβα στην Κομισιόν να επεξεργαστεί μέτρα, με τα οποία τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες τους.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώθηκε στο άρθρο 10 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Με δεδομένο, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υλοποιήσιμο εντός ημερών, μια αμεσότερη εναλλακτική θα ήταν η παροχή επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, ώστε να εξαιρούνται από το έλλειμμα. οι δαπάνες που θα κάνουν τα κράτη-μέλη για να στηρίξουν την κοινωνία για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τις δαπάνες του κορονοϊού και θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να στηρίξουν πιο αποφασιστικά και με λιγότερους αστερίσκους, αντλώντας πόρους από τον προϋπολογισμό.

ΕΓ

Facebook Comments