Tον δρόμο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μεσο-μακροπρόθεσμα για το ελληνικό ενεργειακό μίγμα «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης «ψήφισε» χθες με σαφήνεια το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, προαναγγέλλοντας ανάπτυξη περαιτέρω μονάδων στη χώρα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυναμικότητα στη χώρα.

Πρόκειται, δε, για μια επιλογή με γεωπολιτικές προεκτάσεις, μιας και κορυφαία εξαγωγική δύναμη του υγροποιημένου αερίου είναι οι ΗΠΑ. Πριν από μερικές μέρες, δε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς προανήγγειλε απεξάρτηση της χώρας του από το ρωσικό αέριο με την κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων LNG, σε μια απόφαση-τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της Γερμανίας.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ως βασικό σταθμό τη Ρεβυθούσα, η οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει σε καθεστώς πλήρους δυναμικότητας αυτές τις εβδομάδες, ώστε να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες από το ρωσικό αέριο, μιας και το επόμενο στάδιο ευρωπαϊκών κυρώσεων θα αφορά και το πακέτο της ενέργειας. “Θα πρέπει να εισάγουμε λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο και να εισάγουμε περισσότερο αέριο σε υγροποιημένη μορφή“, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής την κατασκευή μιας νέας μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Λίγη ώρα μετά, η εταιρία Gastrade κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Έτσι, δε, αναδεικνύεται έτι περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό χάρτη.


ΓΕ

Facebook Comments