Τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου βλέπει η Goldman Sachs ότι έχει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε σχέση με όλο το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, τοποθετώντας τον στόχο 12μηνου στις 1.175 μονάδες, σε νέα της έκθεση.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, εν μέσω της πρόσφατης αστάθειας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο έτος και κατά περίπου 15% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Αυτό καλύπτει κάπως την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 η οποία έφτασε το 12% (η δεύτερη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διάρκειας 6 εβδομάδων της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση).

Από θεμελιώδη άποψη, τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών αντιμετώπισαν μια σειρά από αντίθετους ανέμους: επιβράδυνση στην Κίνα πέρυσι (καθώς και ρυθμιστικές ανησυχίες), υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο, επισημαίνει η Goldman. Ωστόσο, στις αρχές του 2022 παρατηρήθηκε μια απότομη αλλαγή των εκπλήξεων των δεδομένων ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των αναδυόμενων οικονομιών. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν χαμηλότερη απόδοση την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά τα στοιχεία ανάπτυξης γίνονται επίσης λιγότερο υποστηρικτικά, όπως σημειώνει.

Με τις τιμές του πετρελαίου να είναι σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις που με τη σειρά τους μπορούν να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια υψηλά. Με βάση αυτή τη μέτρηση, αξίζει να επισημάνουμε, η ελληνική αγορά εμφανίζει αρκετά μεγάλη ευαισθησία στην αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική (η οποία αφορά πολλά διαφορετικού τύπου σοκ), τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την αγορά της Αιγύπτου, με το beta να τοποθετείται στο 2,3%.

Η Goldman εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα αγγίξει τις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μηνου ( με άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας), έναντι 1.188 μονάδων που προβλέπει το consensus, το οποίο και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι στις αγορές της περιοχής μετά την Ουγγαρία (+38%) ενώ τα κέρδη ανά μετοχή μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 20% που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης στην περιοχή.  

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments