Η τιμή της μετοχής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco κατέρριψε σήμερα υψηλό ρεκόρ από την είσοδό του στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2019, σε ένα πλαίσιο εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μετοχή της Aramco πωλείτο σήμερα στα 42,9 ριάλ (περίπου 10,3 ευρώ) στο Ριάντ σύμφωνα με τον ιστότοπο του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας (Tadawul), της πλούσιας πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου και πλειοψηφικού μετόχου της Aramco.

Πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές αργού πετρελαίου, η Aramco εισήχθη στο χρηματιστήριο του Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2019. Η μετοχή της άρχισε να πωλείται τότε στα 32 ριάλ (περίπου 7,7 ευρώ).

Αυτό το χρηματιστηριακό ρεκόρ της Aramco σημειώνεται μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία τη νύχτα της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου και αρχίζουν ήδη να επηρεάζουν τις εξαγωγές του ρωσικού αργού.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου, επηρεάστηκε πολύ από τις μειώσεις των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές από το 2014.

Προχθές, Δευτέρα, το Ριάντ επιβεβαίωσε πως παραμένει προσηλωμένο στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία, καθώς και τη βούλησή της για “σταθεροποίηση και εξισορρόπηση των πετρελαϊκών αγορών”.

Facebook Comments