H UBS αυξάνει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 στο 8,5% και στο 5,5%, τονίζοντας πως η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, με το ΑΕΠ να υπερβαίνει το επίπεδο πριν από την πανδημία ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το γ΄’ τρίμηνο (13,4% ετησίως) μετά από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 – το πέμπτο τρίμηνο της συνεχούς επιτάχυνσης (η ισχυρότερη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2021, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2021 σε 8,5% από 7,9% προηγουμένως. Η ανάπτυξη του 2021, όπως επισημαίνει, ευνοήθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, από μια αρκετά σταθερή αύξηση των πάγιων επενδύσεων και την ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία, κ.λπ.). Αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 στο 5,5% ή 1,5 μονάδες βάσεις πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και 60 μονάδες βάσης πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, το 2022 η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ, τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη κατανάλωση. Η αναθεωρημένη πρόβλεψή της για το 2022 είναι επίσης σύμφωνη με το επιχειρηματικό κλίμα που φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 (καθοδηγούμενο από τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές). Η ανάπτυξη του 2022 θα ενισχυθεί από τις επενδύσεις (αύξηση των εισροών κεφαλαίων της ΕΕ) και σε μικρότερο βαθμό από τα κέρδη κατανάλωσης και κάποια ανάκαμψη στον τουρισμό.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ βασίζεται επίσης στα εξής: α) την ισχυρή στατιστική μεταφορά (2,7%), β) την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, γ) την προκαταρκτική έγκριση της επόμενης δόσης του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ δεδομένου του επιτεύγματος 15 ορόσημων, και δ) την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021) – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατανάλωση ακόμη και σε περίπτωση αυξημένου πληθωρισμού.

Η UBS εκτιμά πως η Ελλάδα  θα σημειώσει μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα κατέγραψε αξιοσημείωτη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2021 με το πρωτογενές έλλειμμα να πλησιάζει το -6% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του 2022 στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα -1,2% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι μέτρα ύψους μόνο περίπου 1,7% του ΑΕΠ που σχετίζονται με την πανδημία θα συνεχιστούν φέτος. Ο προϋπολογισμός του Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε επίσης με υπεραπόδοση 1,2 δισ. ευρώ έναντι των στόχων. “Αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 184% του ΑΕΠ έως το 2023”, όπως τονίζει η UBS και προσθέτει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ απομένουν) μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους της Ελλάδας στο μακροοικονομικό μέτωπο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την έκθεση σε Ρωσία/Ουκρανία, η UBS τονίζει τον ρόλο της ενέργειας. Η Ελλάδα προμηθεύεται το 20% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και περίπου το 32% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου οικιακής χρήσης να συνεισφέρουν 2,2% και 0,3% αντίστοιχα στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (5,5%). Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αντιπροσώπευαν μόνο το 0,8% των αφίξεων ξένων τουριστών το 2021 και η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κινδύνους, η UBS αναφέρει πως αυτοί αφορούν μια άλλη παραλλαγή του κορονοϊού που θα επηρεάσει τους περιορισμούς του τουρισμού και της κινητικότητας και πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Τέλος η UBS εμφανίζεται θετική και για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των NPE αφαιρέθηκε σε μεγάλο βαθμό το 2021. Οι τιτλοποιήσεις NPEs και οι οριστικές πωλήσεις χαρτοφυλακίου επιτάχυναν την απομάκρυνση του κινδύνου του ισολογισμού των τραπεζών το 2021, με τα στοιχεία της ΤτΕ να δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου – στο 16% το γ τρίμηνο 2021 σε 16% (μείωση 24% από το 2019).

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε τροχιά προς μονοψήφιους δείκτες NPE φέτος και την επαρκή ικανότητα δανεισμού μετά την ολοκλήρωση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Όπως αναφέρει, τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών εξαρτώνται από ουσιαστικό καθαρό νέο εταιρικό δανεισμό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος άνω του 10% στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE μεσοπρόθεσμα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments