Οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, εντός του Μαρτίου πάντως, και η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών που είναι πιο αδύναμοι με αυτό που ο πρωθυπουργός ονόμασε χθες «επιταγή ακρίβειας»: μια εφάπαξ ενίσχυση δηλαδή, το ύψος της οποίας ακόμα δεν έχει ενισχυθεί, προκειμένου άνθρωποι που δεν είδαν τις καταθέσεις τους να αυξάνονται και παρακολουθούν με αγωνία το κόστος ζωής να παίρνει την ανηφόρα, να πάρουν μια ανάσα. Το εύρος των αποδεκτών αυτής της «επιταγής» δεν έχει ακόμα κλειδώσει, μιας και εκκρεμούν ακόμα τα δημοσιονομικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο και ίσως και τα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Ο στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να μην περιοριστεί στενά στους πιο αδύναμους, αλλά να πάει και πιο πέρα.

«Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας γιατί σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να μειωθούν έμμεσοι φόροι, όπως ο ΕΦΚ στα καύσιμα ή ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, προανήγγειλε και τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, με προτεραιότητα την ανάγκη επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνεχίσει να είναι βασική προτεραιότητα και τους επόμενους μήνες, όταν η ανάγκη των καταναλωτών για πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο δεν θα είναι τόσο μεγάλη, εξαιτίας της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Πρακτικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συνέχιση της στήριξης ως το καλοκαίρι, με την ελπίδα ως τότε τα πράγματα στις διεθνείς αγορές να είναι καλύτερα.

ΓΕ

Facebook Comments