Επτά στροφές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και με αρκετούς εξ αναβολής αγώνες σε εκκρεμότητα, η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβαλε «φωτιά» στη διοργανώτρια Αρχή ως προς τον προγραμματισμό, με δεδομένη την απόφαση της Δευτέρας (28/2) για αναστολή όλων των αγώνων των τριών ρωσικών ομάδων, δηλαδή των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνιξ Καζάν… μέχρι νεωτέρας.

Πλέον, απομένει να φανεί πότε θα υπάρξει παύση πυρός στην Ουκρανία και αν τότε θα υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διεξαγωγή των εναπομείναντων αγώνων των ρωσικών ομάδων. Στο πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής, οι αναμετρήσεις της οποίας διεξάγονται αυτή την εβδομάδα, οι δύο ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δεν βρίσκουν στον δρόμο τους ρωσικές ομάδες, κάτι που σημαίνει πως αγωνίζονται κανονικά.

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ, την Παρασκευή (4/3, 21:00), ενώ την ίδια ημέρα στις 21:45 ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο Μόναχο με αντίπαλο την Μπάγερν. Την Πέμπτη (3/3), υπάρχει τουρκικός «εμφύλιος» ανάμεσα στην Αναντολού Εφές και τη Φενερμπαχτσέ, στο γήπεδο της πρώτης, η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Μονακό, με την τελευταία να βγαίνει κερδισμένη ως προς την πρόκριση στα πλέι οφ σε περίπτωση που τεθούν εκτός οι ρωσικές ομάδες, αφού στον βαθμολογικό πίνακα οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ουσιαστικά βρίσκονται από πάνω της, ενώ ακριβώς μία θέση από κάτω βρίσκεται η Ούνικς Καζάν. Ουσιαστικά, στην περίπτωση που ματαιωθούν οι αγώνες των τριών ρωσικών ομάδων, οι ελπίδες για οκτάδα αναπτερώνονται για τις Αναντολού Εφές, Φενερμπαχτσέ, Μπάγερν Μονάχου και Μακάμπι Τελ Αβίβ. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Ο Ολυμπιακός, με τρεις διαδοχικές νίκες, μετά από το αρνητικό σερί 4-0 που είχε προηγηθεί επέστρεψε στην πρώτη προνομιούχο τετράδα που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού, Μπάγερν Μονάχου, είναι επικίνδυνη, ειδικά πλέον που το κίνητρο των παικτών του Αντρέα Τρινκιέρι είναι ακόμη υψηλότερο εν αναμονή των εξελίξεων στην Ουκρανία μπορεί να αναρριχηθεί στη βαθμολογία, αν τεθούν εκτός οι τρεις ρωσικές ομάδες. Στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα, στην 15η αγωνιστική, η ομάδα του Πειραιά επικράτησε με 83-60 της Μπάγερν. Πέρυσι, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ηττηθεί με 74-68 στο Μόναχο, ενώ δυσκολεύτηκαν και στο ΣΕΦ, αλλά τουλάχιστον πήραν τη νίκη, έστω και με ένα καλάθι διαφορά, 84-82. Φέτος, όμως όλα είναι διαφορετικά, με τον Ολυμπιακό να υπερέχει στην πλειονότητα των στατιστικών κατηγοριών έναντι των Γερμανών. Λίγες ημέρες, αφού επέκτεινε έως το 2025 τη συνεργασία του με τον ύψους 2.18 Γάλλο σέντερ, Μουσταφά Φαλ, ο τέταρτος Ολυμπιακός θα μεταβεί αποφασισμένος για το «διπλό» και την ίδια ώρα θα ελπίζει να του κάνει… δώρο ο Παναθηναϊκός μία νίκη επί της τρίτης Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ. Οι Ιταλοί έχουν ρεκόρ 17-8, ενώ ο Ολυμπιακός 15-9. Δηλαδή η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει δώσει έναν αγώνα λιγότερο από αυτήν του Έτορε Μεσίνα και ουσιαστικά θα την πλησιάσει… απειλητικά, σε περίπτωση δικής του νίκης και ήττας της Αρμάνι από τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ηττήθηκε με 83-96 από τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ την Τρίτη (1/2) σε εξ αναβολής αναμέτρηση υποδέχεται την Αρμάνι, έχοντας χάσει πλέον κάθε βαθμολογικό κίνητρο όσον αφορά στην παρουσία στην οκτάδα. Το ρεκόρ του 7-18 τον έχει αφήσει στην προτελευταία θέση και σε συνδυασμό με τις απουσίες που μετρά ο Δημήτρης Πρίφτης, δεν δείχνει ικανός να εκπλήξει δυσάρεστα τους Ιταλούς. Όταν ο 3ος της βαθμολογίας αντιμετωπίζει τον… 16ο (σ.σ. οι πράσινοι» ισοβαθμούν με την Μπασκόνια)… η πρόβλεψη δεν είναι σίγουρα υπέρ του Παναθηναϊκού, έστω κι αν αγωνίζεται στην έδρα του. 

To σίγουρο είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους αθλητές, τους προπονητές και όλους όσοι εμπλέκονται στη Euroleague, όπως βέβαια το σύνολο του κόσμου του αθλητισμού. Ένα μέρος του μυαλού όλων βρίσκεται… εκεί, και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, ευχή όλων είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος όπως τονίζουν κάνει το μπάσκετ… να περνά σε δεύτερη μοίρα. 

Facebook Comments