«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο για τη Ρωσία», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας ο Simon Waever, ο επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Morgan Stanley.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για μια κανονική χρεοκοπία, αλλά αντ’ αυτού για μια χρεοκοπία τύπου Βενεζουέλας», ανέφερε. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, δεν αποκλείεται η χρεοκοπία να συμβεί στις 15 Απριλίου 2022, την τελευταία ημέρα της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση. Τα ομόλογα είναι σε δολάρια και λήγουν το 2023 και το 2043, σύμφωνα με τον Simon Waever.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς ανά δολάριο, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley αναφέρει ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν» σε αυτό το επίπεδο. Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Facebook Comments