Η πιθανότητα ενός ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Κυριακή, ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, άνοιξε δύο φορές τις προηγούμενες μέρες το θέμα, τόσο από τη Βουλή όσο και σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να συζητηθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον, όμως, στην όλη εξίσωση είναι ότι, ενώ η Αθήνα άνοιξε το θέμα, τήρησε χθες σιγή ιχθύος ως προς την προοπτική πραγματοποίησης του ραντεβού την Κυριακή. Και αυτό παρά την τουρκική διαρροή σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος, την οποία το Μαξίμου δεν διέψευδε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις για μια συνάντηση, αποφεύγοντας, όμως, να…προτρέξει και να επιβεβαιώσει το ραντεβού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει συνάντηση, βεβαίως, και, εφόσον προγραμματιστεί, θα γίνει με τη μορφή ενός γεύματος του κ. Ερντογάν προς τον κ. Μητσοτάκη στην προεδρική κατοικία, format που δεν έχει υπάρξει ξανά στις συναντήσεις των δύο ηγετών, οι οποίες γίνονταν ως επί το πλείστον στο περιθώριο των Συνόδων του ΝΑΤΟ. Δύο πηγές με άμεση γνώση των διεργασιών έλεγαν ότι το ραντεβού “σχεδόν” έχει κλειδώσει, ενώ είναι πιθανό από ελληνικής μεριάς να ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, εφόσον ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Ο λόγος της ελληνικής προσεκτικής προσέγγισης είναι, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, ότι γίνεται μια προσεκτική προετοιμασία του περιβάλλοντος συζήτησης των δύο ηγετών, ζήτημα που χειρίζονται κατά βάση οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν. Με άλλα λόγια, να είναι σαφές τι θα συζητήσουν, έστω και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις της κάθε πλευράς που απέχουν πολύ η μια από την άλλη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται με το βλέμμα στην εντελώς νέα κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, γεωπολιτικά, αλλά και ενεργειακά. Την ίδια ώρα, βεβαίως, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, εξ ου και διατηρεί τη δυνατότητα να συνομιλεί με τη Μόσχα.  

ΓΕ

Facebook Comments