«Η εισβολή είναι παράνομη και καταδικαστέα, τίποτα δεν το αλλάζει αυτό. Είναι αναγκαία η άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς η αστόχαστη πολιτική Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργεί με όρους γέφυρας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να λειτουργεί διαμεσολαβητικά και να αυξάνει έτσι το ειδικό της βάρος μέσα σε τέτοιες κρισιακές καταστάσεις». Τόνισε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι δύναμη ειρήνης» και πως «δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία είναι απαράδεκτος». Είπε ειδικότερα ότι «ο πρωθυπουργός ενέπλεξε την Ελλάδα στον πόλεμο» και ότι «πρόκειται για μια επιλογή που καθοδηγείται από οπτική γωνία του λεγόμενου “προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία κοινή απόφαση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ούτε όλες οι χώρες της ΕΕ προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες», σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία, μια προσχηματική επιχειρηματολογία, του κ. Μητσοτάκη για να υποστηρίξει μια επιλογή που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις». Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο ζήλος του κ. Μητσοτάκη να παραστήσει τον πρόθυμο τελικά φαίνεται πως υπερβαίνει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Είναι άγνωστες οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής -είδαμε ήδη τις δηλώσεις της Ρωσίδας ΥΠΕΞ». Προσέθεσε δε ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ κρατάει αυτή τη στάση, η γειτονική Τουρκία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική λογική και ενισχύει το ρόλο της και το ειδικό της βάρος μέσα στην πολεμική κρίση».

Αναφορικά με την ακρίβεια, επισήμανε πως το ρεκόρ που αναμένεται σήμερα στην τιμή του ρεύματος -«πρόκειται να φτάσει τα 600 ευρώ η μεγαβατώρα»- είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει την κοινωνία και τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ στην Ελλάδα η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει εδώ και αρκετούς μήνες και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης». «Σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη που εδώ και δυόμισι χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης», είπε, τονίζοντας ότι «η επιλογή της απολιγνιτοποίησης την ώρα που το φυσικό αέριο έχει εικοσαπλασιάσει την τιμή του, αποδεικνύεται μοιραία».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «ένα διαφορετικό μείγμα, μια διαφορετική πολιτική μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα οδηγούσε σε καλύτερα απoτελέσματα» και ότι «απαιτείται αλλαγή, πλήρης στροφή και στην πολιτική για τους μισθούς, και για την εργασία, και για την ενέργεια». Επιπλέον μίλησε για «σοβαρές ευθύνες» του κ. Μητσοτάκη για την «ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», καθώς «από το 2019 η λογική της κυβέρνησης ήταν να πορεύεται με βάση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ -που δεν είναι πια δημόσια. Αύξησε έτσι από τότε τα τιμολόγια κατά 15% [που] ήταν παγωμένα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε ότι «πλέον το πρόβλημα είναι μια άλυτη εξίσωση για τους καταναλωτές και τους πολίτες, και όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξέρει μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση». Εκτίμησε δε ότι «θα οδηγηθούμε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση», για να προσθέσει πως «είναι επιτακτική η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής γι αυτό ζητάμε άμεσα διενέργεια εκλογών».

Facebook Comments