Η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περί επίτευξης κάποιας προόδου στις συνομιλίες με την Ουκρανία, αναπτέρωσε το «ηθικό» των επενδυτών, ωθώντας σε άνοδο ομόλογα και ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αγορές ομολόγων οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς σήμερα μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί χθες εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΚΤ για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος χαλάρωσης και την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο με δεδομένο ότι, όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού συνεκτιμηθούν τα πραγματικά δεδομένα για την πορεία της οικονομίας, το ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα στρέφεται στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωζώνη για την πορεία τής βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία όμως καλύπτουν μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Με τις οικονομικές εξελίξεις να εξαρτώνται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, τα παραπάνω στοιχεία παραγωγής και εμπορίου δεν βοηθήσουν τόσο πολύ τις αγορές να διαμορφώσουν μία νέα κατεύθυνση. Άλλωστε, οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο πιθανότατα θα έχει συνεχίσει την άνοδό της χάρη στη γερμανική ανάκαμψη.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,61% έναντι 0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,29%.

Facebook Comments