Eπιστολή προς την διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA απέστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με την οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ενημέρωσε τη διεύθυνση του Σταθμού για τις ενέργειες του κόμματος προκειμένου να δημοσιοποιήσει η εταιρεία ABACUS RESEARCH τα αστάθμητα δεδομένα των ερευνών της που δημοσιοποιήθηκαν από τη συχνότητα του καναλιού και ζήτησε στο πλαίσιο της δεοντολογίας και στο όνομα της διαφάνειας ο τηλεοπτικός σταθμός, ως εντολέας των ερευνών, να απαιτήσει από την εταιρεία τη δημοσιοποίηση των αστάθμητων δεδομένων των ερευνών της».

Όπως σημειώνεται, «η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών τόσο προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων αλλά και προς την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας, η οποία και πάλι προβλήθηκε από τον ALPHA στις 26 Ιανουαρίου, όπου υπήρξε αρνητική απάντηση». «Η διαφάνεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις έρευνες κοινής γνώμης αλλά και προς τα Μέσα Ενημέρωσης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε συνεχώς να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Προς την κ. Διευθύντρια Προγράμματος Ειδήσεων του ALPHA TV Άρτεμις Δήμου

Αξιότιμη κ. Διευθύντρια

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι μετά την πρώτη παρουσίαση στις 26 Ιανουαρίου 2022 της διπλής έρευνας της εταιρείας ABACUS RESEARCH, από τον σταθμό σας, αποστείλαμε επιστολή στην επιτροπή Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων στις 28 Ιανουαρίου του 2022, όπως ο Ν. 3603/2007 ορίζει, ζητώντας να διερευνήσει:


α) Αν δύναται να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου της κακοκαιρίας και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

β) Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, που ήταν γενική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων, με δείγμα μόνο 303 ατόμων.

γ) Αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δεν αναφέρεται.

Επίσης, ζητήσαμε μετά την εξέταση των ερωτημάτων μας από την επιτροπή και μαζί με τα συμπεράσματά της να μας δοθεί και το σύνολο των πρωτογενών στοιχείων.

Επίσης την ίδια ημερομηνία Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έστειλαν επιστολή στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αίτημα να δοθούν τα πρωτογενή δεδομένα της εν λόγω έρευνας, και να συγκληθεί η Επιτροπή [2] της Βουλής προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία, βάσει του 43 Α Κανονισμού της Βουλής.

Σας ενημερώνουμε ότι με δύο απαντητικές επιστολές του προέδρου της, κ. Θ. Χατζηπαντελή στις 4 και 11 Φεβρουαρίου 2022, η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων αρνήθηκε μετά τον επιβεβλημένο έλεγχο της επιτροπής και το πόρισμα της, να μας παραδώσει τα πρωτογενή στοιχεία, όπως η δημοκρατία και η διαφάνεια επιτάσσει.

Την ίδια άρνηση είχαμε και από την Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς φυσικά να συγκληθεί ως όφειλε.

Μετά και τα παραπάνω κ. Διευθυντά θεωρούμε ότι η νέα έρευνα που παρουσιάσατε στο κεντρικό σας ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων στις 9 και 10 Μαρτίου 2022 της εταιρείας ABACUS RESEARCH, προκαλεί και δημιουργεί παρόμοια ερωτηματικά.

Όπως αντιλαμβάνεστε – και ως εκ της θέσης μας εντός του πολιτικού συστήματος και του ρόλου που το ίδιο το Σύνταγμά μας επιφυλάσσει στα κόμματα ως πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος – το σημαντικότερο για εμάς είναι η αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς το επιστημονικό εργαλείο των ερευνών κοινής γνώμης αλλά και προς τα Μέσα Ενημέρωσης, και κατ’ επέκταση η προάσπιση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Ως εκ τούτου λοιπόν, εφόσον έχετε επιλέξει να συνεργάζεστε σε σταθερή βάση και να δημοσιοποιείτε έρευνες της εν λόγω εταιρείας από την Πανελλαδικής εμβέλειας συχνότητα του Σταθμού σας, φρονούμε ότι είναι δεοντολογικά ορθό, ως εντολέας, να απαιτήσετε από την Εταιρεία, όπως δημοσιοποιήσει τα πρωτόγεννή στοιχεία των ερευνών της.

Νάσος Ηλιόπουλος

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάλπες και ψηφοδέλτια/Φωτογραφία αρχείου (Πηγή: Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/03/2022

Facebook Comments