Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Πέδρο Κόστα θα συναντηθούν στη Ρώμη τις επόμενες μέρες, προκειμένου να προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου με ενιαία γραμμή.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν το ραντεβού θα γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς η συμφωνία των ηγετών έκλεισε χθες το πρωί, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Ελλάδα και Ισπανία, πάντως, ήταν εξ αρχής στην ίδια γραμμή για γενναίες παρεμβάσεις στο σκέλος του κόστους του αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Μάριο Ντράγκι να κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Η Κομισιόν, άλλωστε, έχει δεσμευθεί να προτείνει τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυρών και επιχειρήσεων τις επόμενες εβδομάδες και μένει να φανεί, αν θα προλάβει να το κάνει πριν την επικείμενη Σύνοδο, μιας και υπάρχει πανευρωπαϊκή πίεση για αποφάσεις. Πάντως, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το περιβάλλον μάλλον απροθυμίας για απότομες κινήσεις που αποτυπώθηκε στις Βερσαλλίες, η ελληνική πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, «περπάτησε» και θα συναξιολογηθεί από την Κομισιόν για το τελικό πακέτο που θα προτείνει.

Κατά πληροφορίες, άλλωστε, υπήρξε και ενδιαφέρον από αρκετά ξένα μέσα για την εν λόγω πρόταση που ήταν μια μάλλον προωθημένη κίνηση στη σκακιέρα. Ήδη, μετά το Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τις προτάσεις του και στο CNBC, ενώ και άλλα ΜΜΕ θέλησαν να έχουν δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα. Και εντός του Συμβουλίου, όμως, αρκετά κράτη-μέλη συμφώνησαν, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του φυσικού αερίου, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το 2027. Το σχέδιο γι’ αυτό θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, στο τέλος Μαΐου.

ΓΕ

Facebook Comments