Έντονες διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ενώ στην ελληνική καταγράφεται υποχώρηση των τιμών και άνοδος των αποδόσεων.

Το κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων δεν είναι θετικό καθώς οι αναλυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει σε μία κατάσταση ανάλογη εκείνης που βίωσε τη δεκαετία του 1970. Η τρέχουσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από την διαφαινόμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής (τόσο από Fed όσο και από ΕΚΤ ) προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των τιμών η οποία ανατροφοδοτείται εξαιτίας του πολέμου και της συνεπακόλουθης αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 117 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,69%, από 2,61% την Παρασκευή, έναντι 0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,29%.

Facebook Comments