Υπό άλλες συνθήκες ο Μάρτιος θα ήταν το πρελούδιο της άνοιξης και ο μήνας εξόδου από έναν χειμώνα που αποδείχτηκε ιδιαίτερα βαρύς, λόγω πολέμου, κορονοϊού και άλλων δεινών. Αυτός ο Μάρτιος όμως βρίσκει όλους αντιμέτωπους με εγκεφαλικά οπότε ανοίγουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και του αερίου. Ή όποτε πηγαίνουν για ανεφοδιασμό στα πρατήρια βενζίνης. Για να μην πω για τα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου οι αυξήσεις έχουν αρχίσει και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές.

Η συνθήκη αυτή θα ήταν πολιτικός εφιάλτης για κάθε κυβέρνηση, ιδιαίτερα για μια κυβέρνηση όπως η δική μας που έχει εκλογές μπροστά της το πολύ σε ένα χρόνο, με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις. Κι αν σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Γαλλία που έχει εκλογές τον Απρίλιο, ο πόλεμος είναι μία αφορμή ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του επικεφαλής, στην δική μας περίπτωση ο πόλεμος είναι μια μακρά διαδικασία φθοράς, καθώς η Ουκρανία μπορεί να είναι μακριά, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ κοντά.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ένα αρκετά σημαντικό πακέτο στήριξης, το οποίο θα πηγαίνει και πέρα από τον Μάρτιο, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία άλλωστε ότι ενίσχυσης, ειδικά για το ρεύμα, θα χρειαστούν ως τον Ιούνιο, μην πούμε και παραπέρα. Και μπορεί τα νοικοκυριά να έχουν σώρευσει περισσότερες καταθέσεις, όπως επιβεβαίωσε και ο κεντρικός τραπεζίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από μερικές ημέρες, κανείς όμως δεν θέλει να δίνει τα πλεονάζοντα του χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων.

Ο πόλεμος αποδεικνύεται σε μία άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς η κυβέρνηση από τη μία δεν μπορεί να ρισκάρει να δυσαρεστήσει τους πολίτες με τις εκλογές στον άμεσο ορίζοντα της, από την άλλη δεν μπορεί να διαταράξει την δημοσιονομική ισορροπία, με αποτέλεσμα να κάνει ασκήσεις ισορροπίας σε 1 λεπτό, τεντωμένο σκοινί. Είναι σαφές ότι και ο μηχανισμός επιστροφής μέρους του φόρου στα καύσιμα, αλλά και η αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα, ιδίως από τον Απρίλιο και μετά, θα δώσουν ορισμένες ανάσες. Δεν θα λύσουν όμως το πρόβλημα, όχι τόσο για τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους, όσο για την μεσαία οικογένεια που χειμάζεται από την ακρίβεια και ήταν στην αιχμή της πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, ακόμα και αν το κόστος του πετρελαίου, του αερίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρική μειωθεί τις επόμενες ημέρες. Επειδή όμως εδώ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα τελειώσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ομοίως δεν ξέρει πότε θα σταματήσουμε να υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας κρίσης χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει αν ισχύει το αξίωμα ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα, πριν να γίνουν καλύτερα. Προς, ώρας είμαστε στα χειρότερα.

Facebook Comments