Οι φόβοι για πιθανό σοκ στην αγορά πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες και η απομάκρυνση μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία επανέφεραν το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά από τρεις συνεδριάσεις απωλειών.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 7,94 δολάρια ή σχεδόν 8,4% και έκλεισε στα 102,98 δολάρια το βαρέλι. Εχθές είχε διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ανάλογο “άλμα” σημείωσε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να προσθέτει σήμερα 8,62 δολάρια ή 8,8% και να κλείνει στα 106,64 δολάρια το βαρέλι, από τα 98,02 δολάρια που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές εχθές.

Νωρίτερα:

Νέα άνοδο εμφανίζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η αγορά θα μπορούσε να χάσει έως και 3 εκατομμύρια ρωσικά βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να υπερκαλύψει σημαντικά την προσδοκώμενη πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης (κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως), ως απόρροια της αύξησης των τιμών.

Έτσι, εξαιτίας αυτού του ελλείμματος, η τιμή του Brent επιστρέφει άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς αυξάνεται κατά 3,3% και τα 101,27 δολάρια. Από την πλευρά της, η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 3,5% και υπερβαίνει τα 98 δολάρια ανά βαρέλι.

Facebook Comments