Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στη Λβιβ

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.

Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

«Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. Το κτίριο καταστράφηκε. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ανασταλεί προηγουμένως, έτσι δεν έχουμε θύματα μέχρι στιγμής», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος Σαντόβι.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.

Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος. Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως δεν χτυπήθηκε το αεροδρόμιο, αλλά η συνοικία όπου βρίσκεται.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν εκρήξεις.

Η Λβιβ είχε παραμείνει ως πολύ πρόσφατα αλώβητη από τον πόλεμο, αλλά την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Το πλήγμα, κατά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έγινε με πυραύλους όπως αυτοί που έπληξαν σήμερα το εργοστάσιο.

Νωρίτερα:

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Η Ρωσία δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

Ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ

Ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν σήμερα τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ (δυτικά), μεγάλης ουκρανικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Αντρίι Σάντοβι. «Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο. Οι αρχές αποτιμούν την κατάσταση και θα δώσουν αργότερα νεότερα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό πέντε κοινότητες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ σε 24 ώρες

Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, είπε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Δεκαοκτώ σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα, πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Facebook Comments