Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την πατρίδα τους λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην Πολωνία έχουν φθάσει 1,95 εκατομμύρια και στη Γερμανία σύμφωνα με στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ξεπέρασαν την Πέμπτη τους 187.000. Υπολογίζεται ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα πάντως με την κυβερνήτη του Βερολίνου Φρανσίσκα Γκίφαϊ κάθε μέρα φθάνουν στο Βερολίνο περίπου 10.000 ουκρανοί πρόσφυγες.

Μετά από σύσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Πέμπτη ο γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη πρόκληση» αναφερόμενος στο ζήτημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών στη Γερμανία. Τόσο το Βερολίνο όσο και τα ομόσπονδα κρατίδια προετοιμάζονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την άφιξη πολύ μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.

Ποιος θα επωμιστεί το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού;

Η κατανομή των ουκρανών προσφύγων θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό καθώς και την οικονομική ευρωστία των ομόσπονδων κρατιδίων. Ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειών Ράινχαρντ Ζέγκερ προέτρεψε σε δηλώσεις του στον Τύπο τις γερμανικές αρχές να διοχετεύσουν, αν είναι εφικτό, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όσους ουκρανούς πρόσφυγες επιθυμούν να έρθουν στη Γερμανία μόλις εκείνοι περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία.

Ανοιχτό παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το ζήτημα της χρηματοδότησης, μιας και τα κόστη εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των Ουκρανών στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα είναι υψηλά. Το Βερολίνο υποσχέθηκε χθες στη σύσκεψη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς ότι θα συμβάλλει στις δαπάνες τόνισε ωστόσο ότι ανακοινωθούν συγκεκριμένα ποσά στις 7 Απριλίου ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων στη χώρα.

«Να μην χαθεί χρόνος»

Ο καγκελάριος Σολτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Xένρικ Βιστ και η κυβερνήτης του Βερολίνου Φρανσίσκα Γκίφαϊ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα οι ουκρανοί πρόσφυγες να ενσωματωθούν το ταχύτερο στην γερμανική κοινωνία. Η «ενσωμάτωση μέσα από την καθημερινότητα» είναι σημαντική δήλωσε η κυβερνήτης του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ότι σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι οι εμπειρίες και τα λάθη του παρελθόντος.

Τόσο η κυβερνήτης του Βερολίνου όσο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τόνισαν ότι στη Γερμανία υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και κατά συνέπεια είναι εφικτή η ενσωμάτωση των Ουκρανών στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «θα πρέπει από την αρχή να είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες έχουν προοπτική ενσωμάτωσης σε νηπιαγωγεία, σχολεία και  αγορά εργασίας έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος πιστεύοντας ότι όλα αυτά είναι παροδικά».

Facebook Comments