Το Brent πλησίαζε ήδη τα 100 δολάρια πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Εκτινάχθηκε στα 128 δολάρια, αλλά έχει υποχωρήσει από τότε. Τι όμως αποτελεί ένα σοκ του πετρελαίου; Όπως σημειώνει η Citi, πρώτον, δεν είναι όλες οι αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ίδιες. Μια άνοδος 300% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2021 (στα 65 δολάρια) ήταν λιγότερο ανησυχητική από το επιπλέον 60% που έχει ανέβει από τότε. Το πρώτο αντιπροσωπεύει μια “καλή” αύξηση του πετρελαίου, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Το τελευταίο είναι μια “κακή” αύξηση, λόγω των απειλών για την προσφορά πετρελαίου.

Οι συνήθεις συσχετίσεις του πετρελαίου με τις αγορές μετοχών χάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση. Το Brent κινήθηκε πρόσφατα στο διπλάσιο του κινητού μέσου όρου τριών ετών (επί του παρόντος 60 δολάρια). Αυτό συνέβη μόνο τέσσερις φορές τα τελευταία 50 χρόνια: 1973-74 (εμπάργκο του ΟΠΕΚ), 1979 (Ιρανική επανάσταση), 1990 (Πόλεμος του Κόλπου), 2000 (άνθηση στο τέλος του κύκλου). Όπως τώρα, τα τρία πρώτα συνδέθηκαν με ένα γεωπολιτικό γεγονός που απείλησε μεγάλη διακοπή της προσφοράς. Η μεγαλύτερη κίνηση ήταν το 1973-74, όταν το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο τριπλάσιο του μέσου όρου των τριών ετών.

Τι υποδηλώνει η ιστορία για την περαιτέρω πορεία του πετρελαίου; Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, το Brent έξι μήνες πριν και 12 μήνες αφότου, έφτασε στον ορισμό της “εκτόξευσης” (2 φορές τον κινητό μέσο όρο τριών ετών). Αυτό μπορεί να είναι ένα σήμα κορυφής για το πετρέλαιο, με την τιμή να πέφτει κατά μέσο όρο 10% ένα χρόνο αργότερα. Μόνο το 1974 και το 1979 το Brent κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του. Πιθανώς, αυτό αντανακλά την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς στην άνοδο. Το πετρέλαιο ωστόσο έχει ένα σημαντικό σερί αναστροφής, σημειώνει η Citi και οι αναλυτές της εκτιμούν ότι το Brent θα πέσει ξανά στα 79 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments