Η Γερμανία προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ρωσικές πηγές ενέργειες, να τις αντικαταστήσει ακόμη και μέχρι τέλος του χρόνου και να διορθώσει λάθη της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Αυτός είναι ο στόχος του εσπευσμένου ταξιδιού του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε δύο χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχουν σχέση με τις δημοκρατικές αξίες δυτικού τύπου. “Ξαφνικά η ηθική δίνει τη θέση της στην αδίστακτη realpolitik» σχολιάζει σκωπτικά το Spiegel. “Ξαφνικά οι αξίες αναπροσαρμόζονται, όλα γίνονται ξαφνικά σχετικά”.

Περιοδεία για ενεργειακό “shopping”

Σε διαδικτυακό άρθρο του το περιοδικό κάνει μάλιστα λόγο για περιοδεία τύπου shopping του υπουργού στις δύο αυτές χώρες. “Εδώ και χρόνια κανένας υπουργός Οικονομίας δεν έκανε την εμφάνισή του στη χώρα” σημειώνει ο αρθρογράφος της. “Δύο φορές ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ ακύρωσε επίσκεψη, αυτό δεν έχει ξεχαστεί. Τελευταία επίσκεψη υπουργού Οικονομίας ήταν επί Ζίγκμαρ Γκαμπριελ. Κανείς δεν ήθελε στην πραγματικότητα να εμφανιστεί στο πλευρό των Καταριανών λόγω της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, του αυταρχικού κράτους και της στήριξης ισλαμιστικών ομάδων. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επιτρέπει υπεροψία. Και έχει στοιχεία τραγωδίας το ότι όλως παραδόξως ένας Πράσινος αντικαγκελάριος καλείται να τα σπάσει με την αλαζονεία προηγούμενων κυβερνήσεων … απαιτεί υπομονή και ατέλειωτο πραγματισμό”.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt θεωρεί ότι ο εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ λύνει ένα μικρό μόνο κομμάτι του προβλήματος. “Το Κατάρ έχει πουλήσει μακροπρόθεσμα το 90 με 95% της παραγωγής του. Γύρω στο 80% των ποσοτήτων πηγαίνει στην Ασία. Πελάτης νούμερο ένα είναι η Ν. Κορέα, ακολουθούμενη από την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το Κατάρ προμηθεύει με την υπόλοιπη παραγωγή LNG την Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία και τη Βρετανία. Το απομένει για τη Γερμανία; Για την ώρα όχι πολύ. Φυσικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορεί  η Γερμανία να προμηθεύεται από αγορές άμεσης παράδοσης LNG από το Κατάρ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση ουσιαστικά”.

“Ο Τζόνσον έμεινε όπως ήταν παλιά – δυστυχώς”

Γενεές δεκατέσσερις περνά ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine τον Βρετανό πρωθυπουργό για τον παραλληλισμό ανάμεσα στη διαμάχη της χώρας του με την ΕΕ για το Brexit και τον πόλεμο των Ουκρανών κατά των Ρώσων εισβολέων.  Όπως υποστηρίζει, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει πολιτικό ανάστημα υποστηρίζοντας την ενιαία δυτική στάση και επιβάλλοντας κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, μέχρις ότου έκανε αυτήν τη σύγκριση, μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών, για την ελευθερία.

“Ως προς το περιεχόμενο δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περισσότερο τις ανοησίες από αυτήν την παρατήρηση” σχολιάζει. “Τί όμως λέει αυτή η δήλωση για τον χαρακτήρα του ανθρώπου που κυβερνά μια πυρηνική δύναμη μεσαίου μεγέθους; Στην πραγματικότητα θα πίστευε κανείς ότι ο Μπόρις Τζόνσον δύσκολα θα μπορούσε να εκπλήξει. Αλλά θα πρέπει να διαπιστώσει δυστυχώς ότι συνεχίζει να σημειώνει νέα ρεκόρ στην απεριόριστη κλίμακα προς τα κάτω με ντροπιαστικές δηλώσεις, Αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μεταφέρει την ευθύνη σε υφιστάμενους, όπως είχε προσπαθήσει να κάνει στην υπόθεση με τα πάρτι την περίοδο της πανδημίας. Το ερώτημα παραμένει: Για πόσο καιρό η Βρετανία θα μπορεί να αντέχει έναν τέτοιο αρχηγό κυβέρνησης”.

Πηγή φωτό: DW

Facebook Comments