Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή lockdown στην Σενγιάνγκ (βορειοανατολικά), μια βιομηχανική πόλη με 9 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, ενώ οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα μέτρα.

Η Σενγιάνγκ, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια, ανάμεσά τους και ένα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Λιαονίνγκ, η οποία συνορεύει με τη Τζιλίν, το επίκεντρο του τρέχοντος κύματος της επιδημίας.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 4.770 νέα κρούσματα covid-19 σε εθνικό επίπεδο.

Στη Σανγκάη, όπου καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα, οι αρχές προτίμησαν να επιβάλουν στοχευμένα lockdown σε κτίρια κατοικιών και όχι μια γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην επαρχία Τζιλίν έχει επιβληθεί lockdown ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων να μην μπορούν να τις εγκαταλείψουν και πολλές πόλεις να απαγορεύουν στους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν, με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα τη σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown, αφού είχε ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς για να αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των εργοστασίων και του λιμανιού.

Χάρη στα lockdown, την επιβολή καραντίνας σε όσους φτάνουν στη χώρα και την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πολιτών, η Κίνα είχε σχεδόν εξαλείψει την covid-19.

Όμως η στρατηγική μηδενικής ανοχής που ακολουθεί έχει επιπτώσεις στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα να “ελαχιστοποιηθούν” οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαλαρώσει πολύ η στρατηγική που ακολουθούν οι αρχές.

Αντιδράσεις
Ήδη όμως πολλοί Κινέζοι αντιδρούν στα αυστηρά μέτρα που τους επιβάλλονται όπως και τα συνεχή διαγνωστικά τεστ.

Στη Σενγιάνγκ πολλοί κάτοικοι άρχισαν να χτυπούν τα παράθυρα των καταστημάτων σε αγορά ρούχων, φωνάζοντας αγανακτισμένοι μετά την ανακοίνωση ακόμη ενός γύρου τεστ για την covid-19.

Αν και η τοπική κυβέρνηση πολύ γρήγορα ζήτησε από τους πολίτες να μην “διαδίδουν φήμες” για το περιστατικό, η αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου ήταν άμεση. “Αρνηθείτε την καραντίνα”, έγραψε ένας. “Πολλοί άνθρωποι ξύπνησαν και συνειδητοποίησαν την αλήθεια”, σημείωσε ένας άλλος.

“Στην πραγματικότητα έχει τελειώσει” η επιδημία, σχολίασε ένας χρήστης του WeChat με το όνομα “Jasmine Tea”. “Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο σοβαρό από αυτό (…) Οι εταιρείες που κάνουν τα τεστ θέλουν να συνεχιστεί αυτό. Οι εταιρείες των εμβολίων θέλουν να μας εμβολιάζουν για πάντα”.

Facebook Comments