Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν αν γίνει χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στη σύγκρουση με την Ουκρανία. «Θα αντιδράσουμε, θα αντιδράσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την φύση της χρήσης», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Κίνα καταλαβαίνει ότι τα οικονομικά της συμφέροντα είναι πιο κοντά στην Δύση παρά τη Ρωσία. Σχολιάζοντας τη συζήτηση με τον πρόεδρο Σι σημείωσε πως «δεν απείλησα, αλλά κατέστησα σαφές και βεβαιώθηκα ότι κατάλαβε τις συνέπειες της βοήθειας προς τη Ρωσία», είπε. Μάλιστα επεσήμανε τον αριθμό των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Εξήγησε ότι θα υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει ποιος και πώς παρέκαμψε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν οι κυρώσεις θα αποτρέψουν τον Πούτιν, λέει ότι το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθούν. «Η διατήρηση των κυρώσεων – αυξάνοντας τον πόνο – για να είμαστε σίγουροι ότι μετά από ένα μήνα θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Αυτό θα τον σταματήσει», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και ο κόσμος να επικεντρωθεί στο πόσο βάναυσος είναι».

«Αν είσαι ο Πούτιν και πιστεύεις ότι η Ευρώπη θα ραγίσει σε έναν μήνα… μπορούν να αντέξουν τα πάντα για έναν μήνα… πρέπει να παραμείνουμε απόλυτα ενωμένοι».

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξαίρεσης της Ρωσίας από τους G-20 αν και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί θέμα της ομάδας (κάποιες χώρες διαφωνούν).

Facebook Comments