Η παρουσία του κ. Μπάντεν, βεβαίως, δεν ήταν απλά συμβολική αυτού που ο ίδιος είπε στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να διχάσει τη Συμμαχία. Και μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην ενέκριναν περισσότερες κυρώσεις και ο κ. Μπάιντεν να κινήθηκε «μονομερώς», εντάσσοντας άλλα 400 άτομα και οντότητες στη σχετική λίστα των ΗΠΑ, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια σημαντική σύμπλευση στο μέτωπο της ενέργειας.

Και αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσουν σήμερα τις λεπτομέρειες ενός master plan για την άμεση προμήθεια τεραστίων ποσοτήτων αμερικανικού LNG στις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα άμεσα. Προκειμένου να επιτευχθεί η αμεσότερη ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο κ. Μπάιντεν έρχεται να προσφέρει και μια καλύτερη τιμή για το ακριβότερο εν σχέσεις με το κανονικό υγροποιημένο αέριο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα εντός των επόμενων μηνών. Έτσι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες που προοδευτικά θα έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τις ρωσικές προμήθειες.

Παράλληλα, η παρουσία Μπάιντεν στις Βρυξέλλες είχε ως αποτέλεσμα να «ξεκλειδώσει» η περαιτέρω θωράκιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς ομάδες ταχείας επέμβασης θα αναπτυχθούν και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Βουλγαρία, εκτός από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, όπου ήδη ήταν σταθμευμένες. Πρακτικά, μιλάμε για 40.000 άνδρες υπό τις διαταγές της Συμμαχίας, με υποστήριξη και από αέρα και θάλασσα, εκτός από τις χερσαίες και πυραυλικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έλεγε πηγή με άμεση γνώση της συζήτησης που έγινε εντός του ΝΑΤΟ στο protothema.gr, η ένταση στο πεδίο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται δια της διπλωματικής οδού το επόμενο διάστημα, μιας και υπάρχει η αίσθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάζεται νίκες που ως τώρα δεν πετυχαίνει. Την ίδια ώρα, πάντως, από την παρέμβαση Ζελένσκι στη Σύνοδο των ηγετών εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία δεν θέτει πλέον το ζήτημα του ΝΑΤΟ ούτε ως μακρινή προοπτική.

«Μπρα ντε φερ» για πλαφόν και κοινές προμήθειες

Και μπορεί οι Αμερικανοί να «βάζουν πλάτη» στην Ευρώπη με τα φορτία LNG που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, οι Ευρωπαίοι, όμως, παραμένουν σε δύο στρατόπεδα για το θέμα της αναχαίτισης του ενεργειακού κόστους. Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση που θα επικεντρωθεί στο εν λόγω θέμα αναμένεται να είναι…ντέρμπι Βορείων και Νοτίων (όχι μόνο).

Το πρώτο θέμα που είναι μείζον είναι η κοινή προμήθεια αερίου, LNG και υδρογόνου. Πρόκειται για θέμα, στο οποίο εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν, αν και ο…διάβολος κρύβεται πάντα στις διατυπώσεις. Και αυτό γιατί ήδη ορισμένες χώρες κινούνται μονομερώς για εναλλακτικές προμήθειες, όπως έκανε η Γερμανία με το Κατάρ. Πρόκειται, πάντως, για θεμελιώδες ζήτημα, κατά τα πρότυπα των εμβολίων, και εκτιμάται ότι για το ζήτημα θα υπάρχει σήμερα κάποιου είδους συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών. «Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς κάποια συμφωνία στην κοινή αγορά», έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, ενώ σε παρόμοια γραμμή είναι και άλλες χώρες.

Το βασικό «μπρα ντε φερ», όμως, θα στηθεί, όταν η συζήτηση θα έρθει σε άμεσα μέτρα στήριξης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει άμεση επίπτωση και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ισχυρό μπλοκ χωρών, στο οποίο ανήκουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία, η Φινλανδία δεν θέλουν σε αυτή τη φάση να μπουν σε αυτή τη λογική, ενώ οι Νότιοι, αλλά και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Πολωνία, θέλουν αμεσότερες παρεμβάσεις. Εκτός του κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, σκληρή γραμμή θα τηρήσουν ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ που ζητούν αμεσότερες και γενναιότερες παρεμβάσεις.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι και πάλι θα κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω, με τους περισσότερους να προεξοφλούν μια έκτακτη Σύνοδο τον Μάιο, μιας και η επόμενη τακτική Σύνοδος Κορυφής είναι στο τέλος Ιουνίου. Τότε, θα μπορούσε να συζητηθεί όλο το ενεργειακό πακέτο, μιας και η Κομισιόν θα κληθεί να παρουσιάσει και όλο το σχέδιο για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ορυκτούς πόρους ως το 2027. Αυτό, βεβαίως, δεν λύνει το άμεσο πρόβλημα που έχουν τα νοικοκυριά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με δεδομένο ότι οι εθνικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και οι τιμές της ενέργειας δεν φαίνεται άμεσα να παίρνουν την κατηφόρα.
 

ΓΕ

Facebook Comments