Ζούμε σε εποχές πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα της μεγάλης πανδημίας που έπληξε το τελευταία δύο χρόνια την ανθρωπότητα και του τρομακτικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, που δεν οφείλεται σε λάθη ή σε παραλείψεις στο εσωτερικό της χώρας μας, η ελληνική κοινωνία υποφέρει εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών των αγαθών και των προϊόντων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Και υποστηρίζει στοχευμένα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, με δισεκατομμύρια ευρώ. Κι είναι γενναία η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε έκτακτη εισφορά των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όταν διαπιστωθεί από την ΡΑΕ ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών. Αλλά η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό παντού στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη από την Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, προς την κατεύθυνση της οποίας εργάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση.

Ακούω με προσοχή και κατανόηση βαθιά, τα παράπονα των συμπολιτών μου στη Δυτική Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από όπου κι αν με παίρνουν τηλέφωνο ή επικοινωνούν μαζί μου μέσω των social media. Έχουν δίκιο. Είναι πράγματι μεγάλες οι ανατιμήσεις. Για πολλούς τρομακτικές.  Η ακρίβεια για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει ξεφύγει τόσο πολύ. Το βιώνουμε όλοι, κι εγώ προσωπικά, στην καθημερινότητα μου. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Το γνωρίζουν και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Και κατανοούμε ότι έχει και κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Ο κόσμος απαιτεί αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής εδώ και τώρα. Κι έχει δίκιο από την πλευρά του. Αλλά δίκιο έχει κι η κυβέρνηση που υποστηρίζει πως οτι είναι δυνατόν να γίνει, το πράττει και θα το πράξει στο μέτρο του εφικτού και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Δυστυχώς ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά αλλού φυτρώνουν λεφτόδεντρα, όπως εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ζούμε σε πρωτοφανείς καιρούς, την μακράν  πιο δύσκολη κατάσταση που έχει βιώσει η Ανθρωπότητα ολόκληρη, των τελευταίων δεκαετιών. Εν μέσω μιάς τρομακτικής πανδημίας, που ακόμα δεν έχει τελειώσει, με τεράστιο αριθμό νεκρών αλλά και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία ακόμα και στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων απανταχού της Γης.

Συγχρόνως, δυστυχώς, ο Κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα σκληρή περίοδο Ψυχρού Πολέμου, ανάμεσα στη Δύση από τη μια και την Ρωσία και την Κίνα (με διαφορετικές ενδεχομένως διακυμάνσεις αλλά εξίσου επικίνδυνες) από την άλλη. Ενας Ψυχρός Πόλεμος, που ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, τι μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες θα έχει. Κι αν θα μετατραπεί ακόμα και σε Θερμό Πόλεμο, όπως αλίμονο, οι εξελίξεις στην κοντινή μας Ουκρανία υποδηλώνουν. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η τρομακτική ακρίβεια, που δοκιμάζει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στην Ευρώπη, στην Αμερική (και πολυ χειρότερα στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη μας), είναι ένα σκληρό Παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ή με τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, που σε γενικές γραμμές είναι σε θετική πορεία, αλλά απότοκος των δύο αυτών μεγάλων δοκιμασιών της Ανθρωπότητας και του παγκόσμιου συστήματος εξουσίας. Της πανδημίας και του νέου Ψυχρού Πολέμου. 

Κατανοώ οτι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος ή τις πρώτες του ανάγκες. Αλλά είναι αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε οτι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε όσον το δυνατό καλύτερα αυτή την δύσκολη κατάσταση. Και περισσότερο από όλους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει υποχρέωση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, που διαθέτει, για να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, και πάνω από όλους τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Facebook Comments