Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF άναψαν σήμερα το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για εξελίξεις καλοδεχούμενες για τον ESΜ και τον EFSF, που κρατούν στα χέρια τους περίπου το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το waiver χορηγήθηκε ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή  δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια GLF ύψους 2,65 δισ. ευρώ.  Πρόκειται για μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου με 14 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, αθροιστικής αξίας 52,9 δισ. ευρώ.

Facebook Comments