Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

773 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πεντάγωνο — ξεπερνώντας το ποσό που είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ — και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, το υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ότι είναι αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπουν μια “αυξανόμενη απειλή” τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής του Πενταγώνου αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, επιβραδύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση μαχητικών F-35, αφότου η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είχε παραπονεθεί για σημαντικές καθυστερήσεις σε τεχνικές βελτιώσεις.

Facebook Comments