Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 4,3% αναμένει η UniCredit στην Ελλάδα φέτος, από 3,9% που προέβλεπε πριν, ενώ για το 2023 την τοποθετεί στο 3,5%.

Έτσι, αποτελεί τον πρώτο οίκο ο οποίος έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας περιβάλλει τις προβλέψεις της δεδομένων των αντίξοων ανέμων που αντιμετωπίζει η χώρα από την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών, που ήταν σε σταθερή ανοδική τάση ακόμη και πριν ξεσπάσει η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2001, ενώ ο πληθωρισμός καταναλωτή έφτασε στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1996, σημειώνει η ιταλική τράπεζα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η UBS σε χθεσινή της έκθεση εμφανίστηκε επίσης πολύ θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τις επιπτώσεις του πολέμου, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 5,5%, λόγω των εξής: α) της ισχυρής στατιστικής μεταφοράς από το 2021 (+1,6%),  β) της έναρξης της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, γ) της προκαταρκτικής έγκρισης για την επόμενη δόση του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ (με συνολικά κονδύλια της ΕΕ έως 16 δισ. ευρώ να είναι διαθέσιμα φέτος, και δ) της αύξησης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021). Όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, η δημοσιονομική εκτέλεση συνεχίζει να υπεραποδίδει με τον προϋπολογισμό Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να σημειώνει πρωτογενές πλεόνασμα 847 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο. Παράλληλα η UBS προσθέτει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (απομένουν 1,9 δισ. ευρώ) έως τα τέλη Μαρτίου.

Όπως σημειώνει η UniCredit, οι πιο πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες και τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, αν και επιβραδύνθηκε, ενδέχεται να παραμείνει ελαφρώς θετική το α’ τρίμηνο του 2022. Η επιβράδυνση πιθανότατα οφείλεται στη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, πρώτον, από την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Omicron και, δεύτερον, από την έντονη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο οίκος, έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενη την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού, ωστόσο οι πηγές της  εξαντλήθηκαν σχεδόν πλήρως για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις του Μαρτίου και είναι απίθανο η κυβέρνηση να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς να καταφύγει σε επιλογές που θα αύξαναν το πρωτογενές έλλειμμα – μια κίνηση που θα απαιτούσε έγκριση από την Κομισιόν, όπως σημειώνει η UniCredit. Δεδομένων των ισχυρών αντίξοων ανέμων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας με το σκεπτικό ότι “χτυπά” δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών. Αυτή η ιδέα θεωρήθηκε πρόωρη από τους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βερσαλλίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη εάν η κρίση συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, εκτιμά η ιταλική τράπεζα.

Όπως επισημαίνει η UniCredit, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2021 (στο 4,3% του ΑΕΠ μετά από 7,3% το 2020), χάρη στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της υψηλότερης από  την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό είναι πιθανό να οδήγησε σε μείωση του συνολικού ελλείμματος (σύμφωνα με τον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας) σε περίπου 7,0% του ΑΕΠ το 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,5% και το 2023 στο 3,5%, ενώ το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 4,9% φέτος από 6,4% το 2021, και στο 3,5% το 2023. Παράλληλα η UniCredit εκτιμά  ότι η πτωτική τροχιά του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί και από το 190% του ΑΕΠ το 2021, φέτος θα βρεθεί στο 182,8% και το 2023 στο 177,3%. Τέλος ο πληθωρισμός τοποθετείται φέτος στο 3,8% και στο 1,7% το 2023.

Facebook Comments