«Θεωρώ ότι δεν έχουν ωριμάσει οι αναγκαίες συνθήκες για την ειρήνη στην Ουκρανία. Τουλάχιστον, όμως, άνοιξαν δυο ανθρωπιστικοί διάδρομοι», δήλωσε ο Ιταλός  πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα  στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη. «Υπάρχει μια αχτίδα φωτός, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μπορέσει να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός»,  πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει τα συμφωνηθέντα και ότι παράλληλα οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε Ευρώ. Ερωτηθείς αν διαβλέπει μια αλλαγή στους τόνους που χρησιμοποιεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν απάντησε: «Ίσως ναι, πιστεύω ότι προκύπτει μια κάποια αλλαγή, αλλά δεν είναι εύκολο να μπορέσει να το καταλάβει, κανείς, από ένα τηλεφώνημα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κίνας εκτίμησε ότι «μπορεί να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή κύριας σημασίας στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κάτι το οποίο μαζί με τις εμπορικές συναλλαγές και τη βιοποικιλότητα πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο ΕΕ-Κίνας».

Άμυνα, μεσογειακές χώρες, Τουρκία

Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί βασικής σημασίας και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την δε απόφαση για δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος ταχείας επέμβασης με 5000 άνδρες και γυναίκες ως «ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». «Αν δεν ακολουθήσουμε την πορεία προς την κοινή άμυνα με την αναγκαία σοβαρότητα, καλύτερα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, διότι πρόκειται για υπόθεση ζωτικής σημασίας για όλους μας», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τον ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι μεσογειακές χώρες της Ένωσης μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε επίπεδο υποδομών. Δήλωσε αισιόδοξος, επίσης,  σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, να επιτευχθεί μια ανώτατη τιμή στην αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου. «Με αυτό τον τρόπο, Ιταλία, Γερμανία, και όλες οι άλλες χώρες, θα μειώσουν την οικονομική τους στήριξη προς την Μόσχα, η οποία προκύπτει από την προμήθεια και τις πληρωμές του αερίου», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση της συνεργασίας Ιταλίας, Γαλλίας και Τουρκίας, και ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ίδιου με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ταγίπ Ερντογάν, η ημερομηνία της οποίας, όμως, δεν έχει ακόμη οριστεί. Στην ατζέντα θα συμπεριληφθεί και η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών. «Λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ολοκλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.  

Facebook Comments