Το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης, έστω και ως θεωρητική πιθανότητα, προ ημερών έβαλε… φωτιά στα πολιτικά τοπία, καθώς για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να κάνει πίσω από το αφήγημα της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση για τη ΝΔ, τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές.

Το άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, όμως, δεν ήταν τόσο… άνοιγμα, όσο δίλημμα. Με άλλα λόγια, εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεινε, ως και αναμενόταν, την προοπτική μιας προγραμματικής συνεργασίας, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επικαλεστεί την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας που δείχνουν να προκρίνουν οι πολίτες εν είδε προεκλογικού διλήμματος. Να πει, δηλαδή, με άλλα λόγια, αν οι πολίτες θέλουν μια περιπέτεια, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ αρνείται μια συνεργασία με το πρώτο κόμμα, ή να ενισχύσουν κατευθείαν το πρώτο κόμμα.

Η τοποθέτηση, όμως, του κ. Ανδρουλάκη περί μιας «σοσιαλδημοκρατικής» κυβέρνησης προφανώς και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, ώστε να απαντά αποτελεσματικά, έγκαιρα και γρήγορα σε κρίσεις και να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μέσο γι’ αυτό, βεβαίως, είναι η αυτοδυναμία, κατά τη θεώρηση του Μαξίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έχει χτυπήσει καμπανάκι από τα δημοσκοπικά στοιχεία που αποτυπώνουν μια κάμψη της ΝΔ, με βασική αιτία το κύμα ακρίβειας. Και αυτό γιατί οι πολίτες μπορεί να καταλαβαίνουν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά κάπου πρέπει να «χρεώσουν» τους φουσκωμένους λογαριασμούς, αλλά και την ακρίβεια στα ράφια και η εκάστοτε κυβέρνηση λειτουργεί ως «αλεξικέραυνο».

Αυτή την τάση, μετά την MRB και τη MARC, αποτυπώνει και η χθεσινή έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ που δείχνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις 8,5 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 32%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Υπάρχει, δηλαδή, τάση ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων. Ελαφρά κάμψη παρουσιάζει η ΝΔ και στην παράσταση νίκης, έστω και αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαώδης, ενώ ρωγμές υφίσταται και το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Οι πολίτες, πάντως, δεν δείχνουν να θέλουν εκλογές τώρα. Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, το 45% απαντά το 2023, το 30% λέει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και το 16% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό οδηγεί το Μαξίμου στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες θα προκρίνουν και μια επιλογή σταθερότητας, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, όσο και αν η ακρίβεια δεν είναι μια βοηθητική πολιτική συνθήκη.

ΓΕ

Facebook Comments