Γιατί ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις αγορές
Γιατί ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις αγορές
Γιατί ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις αγορές
Εδώ και πάρα πολύ καιρό άπαντες αναρωτιόντουσαν τι θα γίνει αν στη κυβέρνηση των ΗΠΑ με το Κογκρέσο δεν τα βρουν και μπουν σε εφαρμογή οι αυτόματες αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών που έχουν προγραμματιστεί. Για μένα, όσον αφορά τις αγορές, η απάντηση είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα.
Εξηγούμεθα:
Οι αμερικανικές αγορές είναι ήδη φτηνές. Τόσο φτηνές όσο δεν τις έχουμε δει εδώ και μερικές δεκαετίες. Ναι σωστά διαβάσατε. Σε μεγάλο βαθμό, οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει πολλά από τα προβλήματα, κοιτάζοντας μπροστά, στις πραγματικές τιμές. Δηλαδή η διόρθωση έχει ήδη γίνει, με τις μετοχές να διορθώνουν σε επίπεδο αποτίμησης και όχι αναγκαστικά επί της ονομαστικής τιμής.
Για παράδειγμα κοιτάξτε το πιο κάτω διάγραμμα.
Όπως δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα, το κυλιόμενο (10) PE του S&P είναι περίπου στο 20 (το σημερινό είναι κάτω από 16). Αν κοιτάξετε παλαιότερα, το PE του δείκτη S&P (κυλιόμενο 10 πάντα) ήταν πάνω από 25.
Μπορεί οι ονομαστικές τιμές του S&P να είναι περίπου οι ίδιες με αυτές πριν μερικά χρόνια, αλλά οι αποτιμήσεις δεν είναι οι ίδιες… είναι πολύ φτηνότερες.
Ας κοιτάξουμε τώρα και τις αποτιμήσεις μερικών μετοχών …
Και εδώ παρατηρούμε ότι οι μετοχές είναι αρκετά φτηνότερες από ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια. Όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπουμε και την μακροχρόνια πορεία φθίνουσα.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και σε μετοχές τεχνολογίας. Μάλιστα, εδώ η διάφορα είναι ξεκάθαρη…
Πίστευε κανείς ποτέ ότι θα δει αποτιμήσεις όπως αυτές:
Microsoft 8, Oracle Corporation 11, Dell Inc. 6, Hewlett-Packard Company 4, General Electric Company 12, Exxon Mobil 10, Procter & Gamble 16, General Motors Company 6.7 και Wells Fargo & Company 9.
Κοιτάζοντας πολλές μετοχές στο ΧΑ, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν είναι επενδυμένος στις ΗΠΑ!!!
Και όχι μόνο είναι φτηνές οι μετοχές, αλλά η οικονομική κατάσταση του μέσου Αμερικανού δεν είναι καθόλου άσχημη πλέον. Το πιο κάτω διάγραμμα δείχνει τον δείκτη μη πληρωμής δανείων καταναλωτικής πίστης. Όπως βλέπετε, είναι στον ιστορικό μέσο όρο.
Τέλος, η απόφαση της Fed να ρίξει κάθε μήνα περίπου $85 δισ. στην αγορά, δεν είναι μικρός λογαριασμός. Άσχετα αν αυτά τα λεφτά δεν μπουν στην οικονομία και άσχετα αν αργήσει η Αμερική να δει ξανά 6,5% ανεργία, δεν μπορείς να πας κόντρα στην Fed.
Ο δημοσιονομικός γκρεμός, είτε τα βρουν είτε όχι, θα προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ, είτε με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον.
Η διαφορά με άλλες εποχές, είναι ότι αυτό το δεδομένο είναι ήδη ενσωματωμένο στις τωρινές αποτιμήσεις. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν δούμε 2% ύφεση στις ΗΠΑ, η εκτίμησή μου είναι ότι οι μετοχές και οι δείκτες, αν διορθώσουν, θα διορθώσουν λίγο.
Γιώργος Καισάριος
Facebook Comments