Στις θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία εστιάζει την ίδια ώρα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας πάντως ότι η «σκληρή λιτότητα» στην Ελλάδα έχει «υψηλό τίμημα».

«Τρία χρόνια αφότου αποφασίστηκε το πρώτο δανειακό πρόγραμμα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα», παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου.

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, «η Αθήνα προχώρησε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά στο μεταξύ υπάρχει και έπαινος από τις Βρυξέλλες: Οι εξαγωγές αυξάνονται, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου συρρικνώνεται. Οι κρατικές δαπάνες -χωρίς πληρωμές τόκων- έχουν περιοριστεί μεταξύ 2009 και 2012 κατά περισσότερο από 22%, όπως υπολόγισε το Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία (IW)».

Την ίδια ώρα όμως, «το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι», τονίζεται στο άρθρο. «Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στους νέους έφτασε στη δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 72,5% ένα επίπεδο απόλυτου ευρωπαϊκού ρεκόρ. Αυτά είναι ποσοστά χωρών της Μαύρης Αφρικής», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας επίσης ότι οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώθηκαν επίσης.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ελπίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα βρίσκεται το 2014 και πάλι κοντά στη μαγική τιμή του 3% (…)». «Η τελευταία έκθεση της Ε.Ε. λέει ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013/14, αλλά ενδέχεται το 2015/16 να πρέπει να κλείσει και πάλι μία τρύπα 8 δισ. ευρώ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το να μπορέσει η Αθήνα να το κάνει αυτό μέσω νέων μέτρων λιτότητας, είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς».

Facebook Comments