Σχέδιο – σοκ επεξεργάζεται η λεγόμενη επιτροπή σοφών του τέως υπουργού Γιώργου  Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται πλέον συντάξεις 500-600  χωρίς ΕΚΑΣ και βοηθήματα, κατάργηση των επικουρικών, μια εγγυημένη σύνταξη φτώχειας, επιπλέον εισόδημα μόνο με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι συντάξεις ανά έτος θα καθορίζονται από το έλλειμμα των Ταμείων.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή Σοφών επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ασφαλιστικού με τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφαπαξ κλπ.

Επί της ουσίας το σχέδιο προβλέπει μια εθνική σύνταξη στα όρια της φτώχειας, της τάξης δηλαδή των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ. Στο σύνολο της σύνταξης οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν δηλαδή ποσό μεγαλύτερο των 600 ευρώ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο αλλά και την άμεση διάψευση από πλευράς Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος το χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο» κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το ζήτημα, σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «προεκλογική προβοκάτσια» και «μονταζιέρες» ενώ υπογράμμισε ότι θα ήταν «τρελός όποιος πρότεινε στους Έλληνες ενιαία ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ».

«Το μνημόνιο προβλέπει ενοποίηση των Ταμείων μέχρι τον Δεκέμβριο για αυτό τον λόγο συγκροτήσαμε την επιτροπή για να μην δώσουμε τμηματικές απαντήσεις», συνέχισε ο κύριος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι  «είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σχέδιο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τον Οκτώβριο».

Υπογράμμισε πάντως ότι «η επιτροπή είναι ένα πλοίο που το έχω αφήσει να φύγει από το λιμάνι. Δεν ελέγχεται πλέον από εμένα».

Και σημείωσε για το συνταξιοδοτικό: «Η δική μου η δέσμευση ειναι ότι δεν θα γίνουν πια άλλες οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει το μνημόνιο.»

Περαιτέρω ο κύριος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως “ατυχές περιστατικό” το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «δεν συνδέει με την Εφημερίδα των Συντακτών, ένα έντυπο αρχών».

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός είχε δώσει συνέντευξη και στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο FM 104,9, όπου εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό».

«Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, στο”Πρακτορείο FM 104,9″. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» επισήμανε, «προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη – φιλοδώρημα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. «Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο τέως υπουργός Εργασίας.

 

 

Facebook Comments