Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Γενεύη, με το θαυμάσιο φυσικό της τοπίο και τη λίμνη της, καθώς και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αποτελούσε σοβαρό δέλεαρ για τους πολυεθνικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας που αποφάσιζαν να εγκατασταθούν στην Ελβετία.

Σήμερα, η πόλη αυτή, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό εκατομμυριούχων ανά κάτοικο σε διεθνή κλίμακα, αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του ισχυρού φράγκου, καθώς και της διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του καντονιού της.

Η αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ έχει ενισχύσει το ελβετικό νόμισμα. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκούν πιέσεις στη χώρα να καταργήσει τους ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές για τις ξένες επιχειρήσεις, ενώ σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί αποφάνθηκαν ότι τάσσονται υπέρ περιοριστικών μέτρων για τη μετανάστευση.

«Δεν διαπίστωσα τα τελευταία δυο χρόνια να έρχονται μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στη Γενεύη», παρατηρεί ο Τιερί Μπουατέιγ, δικηγόρος ειδικευμένος σε φοροτεχνικά ζητήματα ξένων ομίλων στην Bonnard Lawson. «Η Ελβετία δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών τους πλέον».

Προ τετραετίας το καντόνι ανακοίνωσε πως δεν υπήρχε πλέον χώρος για νέα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο τοπικός υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοντέ παρουσίασε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο στην ιστορία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το καντόνι, το οποίο θέλει να προσελκύσει εταιρείες από το Ντουμπάι ώς την Ιαπωνία, «πρέπει να ξεπεράσει την αστάθεια και την αβεβαιότητα για να διατηρήσει την ευημερία του».
 

Facebook Comments