Ενδεχόμενο επέκτασης και ενίσχυσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωτράπεζα είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγές τόσο στη «διάρκεια» όσο και στο «μέγεθος» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που αυτή τη στιγμή έχει δύναμη πυρός 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

«Είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί να δράσουμε, εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που περιέχονται στην εντολή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη για την επόμενη διετία.

Για το 2015, η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη 1,4%, αντί για 1,5% που προέβλεπε μέχρι σήμερα, ενώ το 2016 η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει στο 1,7% (από 1,9%). Για το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι 2% που προβλεπόταν ως σήμερα.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανάκαμψη στη νομισματική ένωση «συνεχίζεται», αλλά με «βραδύτερους ρυθμούς» σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Facebook Comments