Στις 30 Ιουλίου αναμένεται να εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο βοηθός διευθυντής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού.

Σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι η τελική έκθεση της εκτίμησης θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου και μετά από δεκαπέντε ημέρες η Τράπεζα Κύπρου θα βγει από το καθεστώς εξυγίανσης και όχι ενενήντα μέρες που προβλέπει το διάταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διορισθεί ο οίκος ο οποίος θα προχωρήσει σε έρευνα αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.

Οι τοποθετήσεις του κ. Στυλιανού έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης με στόχο να εξέλθει το ταχύτερο η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η τρόικα είναι επιφυλακτική στη δημιουργία του λογαριασμού μεσεγγύησης αλλά προωθεί τη διαδικασία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων για να βγει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η πρόταση θα διαφοροποιηθεί και το τελικό της κείμενο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να οδηγηθεί στην ολομέλεια σε δύο βδομάδες.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του να μην δημιουργήσει καθυστέρηση στην έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Εισηγήθηκε παράλληλα σε μελλοντικές περιπτώσεις να καθορίζεται η χρονική περίοδος διορισμού του εκτιμητή και η διαδικασία αποτίμησης να μην είναι μετά από ενενήντα μέρες.
 

Facebook Comments