Στα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στις 929,69 μονάδες και με πτώση 2,38%. Πτώση,  η οποία έγινε χωρίς αξιόλογες συναλλαγές, στα 41,8 εκατ. ευρώ , με την Εθνική και την  Alpha όμως, να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με την αγορά, ο λόγος της πτώσης δεν ήταν άλλος από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και την ανησυχία ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, επιβαρυντικά λειτούργησε στο κλίμα, η έκθεση της Nomura με τις μειωμένες τιμές που προβλέπει για τις τράπεζες.

Στην έκθεση του Ιαπωνικού οίκου αναφέρεται, πως οι τιμές – στόχοι είναι 0,10 ευρώ για την Πειραιώς, 0,2 ευρώ για τη Eurobank, 0,6 ευρώ για την Alpha και 0,7 ευρώ για την Εθνική. Αυτό σε μεγάλο βαθμό, εξηγεί τo short selling στις μετοχές του 25άρη, αλλά και τις στοχευμένες πωλήσεις με μοναδικό σκοπό την κατοχύρωση ρευστότητας ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου.

Το Ιταλικό πρόβλημα, μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού η υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch δεν επηρέασε σημαντικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν οριακές απώλειες.

Τα κέρδη στο Χ.Α. από την αρχή του χρόνου εξανεμίστηκαν και πλέον οι επενδυτές αναζητούν νέα αφετηρία αλλά και νέο πάτημα προκειμένου να δικαιολογηθεί η όποια αντίδραση, έστω και βραχυπρόθεσμα. Η αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκαλεί ανησυχία μήπως υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται, αν και ο προφανής στόχος των ελεγκτών είναι να συναινέσει η κυβέρνηση στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν γίνει αυτό, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, θα πέσει η κυβέρνηση, οπότε η περιπέτεια συνεχίζεται…

Πτώση πάνω από 6% κατέγραψαν MIG, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, άνω του 5% Μυτιληναίος και Ιντραλότ και πάνω από 4% ΜΕΤΚΑ, Eurobank, Tέρνα Ενερργειακή και ΕΛΠΕ. Πωλητές βγήκαν ακόμα στον ΟΛΠ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, δηλαδή στα λεγόμενα «κρατικόχαρτα». Πρόκειται για πωλήσεις που συνδέονται με τις φήμες για τυχόν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.  

Πάντως, τόσο η αντίδραση στην Alpha, στα 0,8710 ευρώ, όσο και στην Εθνική στα 0,82 ευρώ, δεν πείθουν την αγορά ότι κάτι αλλάζει στον κλάδο. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει η καχυποψία ότι γίνονται «τεχνικές παρεμβάσεις»…

Facebook Comments