Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κοζάνη για την «παράταση ζωής» του λιγνίτη και την αύξηση των εξορύξεων τα επόμενα δύο χρόνια έγινε, θεωρητικά, σε ένα αναντίστοιχο περιβάλλον.

Ένα μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών των ΕΛΠΕ, δηλαδή, που θα ηλεκτροδοτεί πάνω από 70.000 νοικοκυριά, μιας και ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει το σήμα ότι, παρά την αναγκαία αναδίπλωση λόγω των συνθηκών, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστείλει τον σχεδιασμό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση βάζει πλέον μπροστά το plan b για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μιας και οι αισιόδοξες προβλέψεις για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία έχουν διαψευστεί μεγαλοπρεπώς και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική ειρήνευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην επάρκεια εφοδιασμού, πέραν της ακρίβειας που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο. «Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην Κοζάνη.

Διεμήνυσε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς για τις ΑΠΕ, ούτε τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030, ενώ προανήγγειλε και κανονιστικές ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι «πράσινες» επενδύσεις.

ΓΕ

Facebook Comments