Η ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στις ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας μεγάλης έρευνας της  εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 11/4 & Δευτέρα 2/5, 21.00).

Στο πρώτο μέρος της έρευνας του Χρίστου Βασιλόπουλου (Δευτέρα 11/4, 21.00, COSMOTE HISTORY HD), η εκπομπή θα μας μεταφέρει στα τέλη του 18ου αιώνα ερευνώντας τα αίτια, που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στην απόφαση να ξενιτευτούν. Την περίοδο εκείνη, η σταφιδική κρίση είχε πλήξει σημαντικά τους αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι έψαχναν διέξοδο από τη φτώχεια. Η ανάγκη των ΗΠΑ για εργατικά χέρια έμοιαζε σαν σανίδα σωτηρίας και, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, πολλοί άνδρες εγκατέλειψαν την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.

Μέσα από την κάμερα της εκπομπής θα μεταφερθούμε στο Ellis Island, το νησί-πύλη υποδοχής των ευρωπαίων μεταναστών. Η «Μηχανή του Χρόνου» θα μας παρουσιάσει πώς οι Έλληνες μετανάστες περνούσαν από το νησί στη Νέα Υόρκη κι από εκεί κατευθύνονταν – μέσω ατζέντηδων που συνήθως τους εκμεταλλεύονταν – στη Βοστώνη, το Σικάγο, το Οχάιο, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα ή το Κολοράντο για να εργαστούν σε εστιατόρια, κλωστοϋφαντουργία, σε κατασκευές σιδηροδρομικών γραμμών και ορυχεία.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 2/5 στις 21.00, καταγράφει τον ρατσισμό και τις διώξεις που υπέστησαν οι μετανάστες της πρώτης γενιάς, κυρίως στις νότιες Πολιτείες. Σημαντικό κεφάλαιο της έρευνας αποτελούν οι γυναίκες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ ως νύφες. Οι ξενιτεμένοι Έλληνες ήθελαν συζύγους από τον τόπο τους και απευθύνονταν σε προξενήτρες για να τις βρουν και να τις επιλέξουν. Μέσω των γυναικών αυτών διατηρήθηκαν και πέρασαν και στις επόμενες γενιές τα ελληνικά ήθη κι έθιμα.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Facebook Comments