Μετά από έντονες διεργασίες, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε τις προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο ταξίδι στη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, καθώς είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνιστά επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μετά από καιρό στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη και μάλιστα αναμένεται να μείνει αρκετές μέρες, επισκεπτόμενος αρκετές πολιτείες. Η αρχή θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, από τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα περιμένει τον πρωθυπουργό και θα έχουν την καθιερωμένη συζήτηση μπροστά στο τζάκι, στο οβάλ γραφείο. Εν συνεχεία, οι κάμερες θα αποχωρήσουν και οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν, για πρώτη φορά δια ζώσης όσο ο κ. Μπάιντεν είναι πρόεδρος, αν και είχαν γνωριστεί στην επίσκεψη του νυν προέδρου τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία της ΝΔ. Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και σίγουρα στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, ενώ διερευνάται η πιθανότητα διεύρυνσης της ελληνικής αποστολής με ακόμα 1-2 υπουργούς σε χαρτοφυλάκια αιχμής.

Αμέσως μετά και με την ευκαιρία του εορτασμού των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα υπάρξει μια διευρυμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ομογένειας, καθώς ο κ. Μπάιντεν έχει σημαντικές αναφορές στο ελληνικό λόμπι, ενώ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος εκείνες τις μέρες θα έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα, είναι Ελληνοαμερικάνος και στενός φίλος του κ. Μπάιντεν. Τέλος, στον Λευκό Οίκο θα υπάρξει και δείπνο.

Θεωρείται άκρως πιθανό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει περαιτέρω επαφές στην Ουάσιγκτον, τόσο με παράγοντες της Ομογένειας, όσο και με επιδραστικούς Αμερικανούς αξιωματούχους της Γερουσίας. Μένει, δε, να φανεί, αν αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα πάει και στη Νέα Υόρκη, κάτι που ακόμα δεν έχει κλείσει, μιας και το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωσιν.

Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι θα είναι στο Σικάγο στις 22 Μαΐου, όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος, ενώ στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου θα του απονεμηθεί και τιμητικούς τίτλους.

H κατάσταση στην Ουκρανία θα απασχολήσει τη συζήτηση, αν και μένει να φανούν ποια θα είναι τα δεδομένα την περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησης.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι με τους κλασικούς όρους, αν και ο κ. Μπάιντεν είναι άριστος γνώστης της περιοχής.

Ενώ και «ενεργειακή ασφάλεια», μάλιστα αναφέρεται και στη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκοί Οίκου Τζεν Ψάκι, με την οποία ανακοινώθηκε η συνάντηση.

ΓΕ

Facebook Comments