Στις 3 Μαρτίου έληγε η προθεσμία για παράδοση των απαραίτητων εγγράφων, που ζητούσε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης από τον Ντόναλντ Τραμπ στα πλαίσια έρευνας για αδιαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές.

Μάλιστα η δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν- και πήραν- νέα παράταση για τις 31 Μαρτίου, η οποία επίσης παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από όλα αυτά δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέβαλε στον πρώην πρόεδρο πρόστιμο 10.000 δολαρίων για κάθε ημέρα, που δεν παραδίδονται τα έγγραφα.




Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Γενική Εισαγγελία στις 8 Απριλίου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή της δικαστικής έρευνας στον όμιλο Τραμπ, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίτσια Τζέιμς, απάντησε λακωνικά: «Νομίζω ότι η ετυμηγορία ήταν σαφής».

Μεταξύ άλλων οι δικαστικές αρχές υποπτεύονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ υπερτιμολογούσε ακίνητα, ώστε να εκμαιεύσει τραπεζικά δάνεια με προνομιακούς όρους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα υποτιμολογούσε, προκειμένου να καταβάλει λιγότερους φόρους και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως εξηγεί ο Ντάνιελ Αλόνσο, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Buckley LLP στη Νέα Υόρκη, o Ντόναλντ Τραμπ «έχει παρακρατήσει τα έγγραφα σε ένα είδος ‘πολιτικής ανυπακοής’. Τώρα όμως υπάρχει πρόστιμο 10.000 δολάρια την ημέρα. Εκείνος έχει το κλειδί, για να σταματήσει αυτή η ιστορία. Μόλις παραδώσει τα έγγραφα, το πρόστιμο ανακαλείται».

«Σκιές» στην προεκλογική καμπάνια του 2024

Εδώ και δεκαετίες ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές. Προς το παρόν είναι άγνωστο, εάν και με ποιον τρόπο οι δικαστικές περιπέπειες θα επηρεάσουν μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του. Στα 75 του χρόνια ο ίδιος κάνει λόγο για νέα υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024. O Τραμπ ελπίζει να επανέλθει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο, ενώ ακόμη δεν έχει παραδεχθεί την ήττα από τον Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2020. Όσο για τα πρόστιμα που καλείται να καταβάλει, οι δικηγόροι του ισχυρίζονται πως η σχετική απόφαση του δικαστηρίου είναι «αναιτιολόγητη και συνιστά πολιτική πλεκτάνη».

Ο δικηγόρος Ντάνιελ Αλόνσο εκτιμά ότι το νομικό επιτελείο του Τραμπ θα ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση περί προστίμων, αλλά όπως επισημαίνει «η παράδοση εγγράφων δεν είναι προαιρετική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Είναι πολύ ασυνήθιστο να λέει κάποιος ότι ‘Εγώ δεν πρόκειται να συμμορφωθώ με την τάδε απόφαση’. Με τις αποφάσεις των δικαστηρίων όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε, δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση για έναν πρώην πρόεδρο…»

«Αλιεύει κατηγορίες» η εισαγγελία;

Στα μέσα Φεβρουαρίου το αρμόδιο δικαστήριο είχε ζητήσει από την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, καθώς και από τον γιο του, Ντόναλντ τζούνιορ, να καταθέσουν στην υπόθεση αυτή. Παράλληλα είχε ορίσει και την προθεσμία της 8ης Μαρτίου για την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων. Η προκαταρτική έρευνα της Λετίτσια Τζέιμς είχε αρχίσει από το 2019. Ήδη την εποχή εκείνη ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ουσιαστικά «ψαρεύει στα τυφλά» κατηγορίες εναντίον του («fishing expedition») και γι αυτό αρνείται να παραδώσει τα έγγραφα που του ζητούν οι δικαστικές αρχές.

Το σχόλιο του δικηγόρου Ντάνιελ Αλόνσο: «Αυτά είναι ανοησίες. Η γενική εισαγγελία εξηγεί με πειστικό τρόπο ότι πρόκειται για φορολογικά και ασφαλιστικά έγγραφα που όλοι διαθέτουν. Κι εσείς, κι εγώ έχουμε κρατήσει αντίστοιχα έγγραφα κάπου στα αρχεία μας. Δεν ευσταθεί η κατηγορία ότι παράνομα κάποιος ‘ψαρεύει’ κατηγορίες και στοιχεία εναντίον μας…»

Πηγή: Deutsche Welle

Facebook Comments