Σε μείωση της πρόβλεψης της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχώρησε η UBS, στο 4% από 5,5% προηγουμένως.

Όπως επισημαίνει, τους αντίθετους ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με την τράπεζα πάντως να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις προοπτικές της χώρας λόγω τεσσάρων παραγόντων.

Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κυρίως τέσσερις δυνάμεις, όπως σημειώνει: α) τη μικρότερη μεταφορά ανάπτυξης από το 2021, β) την αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022, γ) το γεγονός ότι τα δεδομένα υψηλής συχνότητας συνεπάγονται μια πιο ήπια εκκίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) το γεγονός ότι ο πληθωρισμός γίνεται μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, η νέα της πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις 3,5-3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και τη συναίνεση των αναλυτών (3,2%). Οι βασικοί κίνδυνοι σε αυτές τις προβλέψεις είναι οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων/ενέργειας και ένα περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, η UBS εντοπίζει τρία βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά στο +0,4% σε τριμηνιαία βάση σε διαδοχικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο τρίτο και το δεύτερο τρίμηνο. Η πιο αργή ανάπτυξη αντανακλούσε την αδυναμία στον κλάδο των κατασκευών και σε αρκετές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τους αυστηρότερους περιορισμούς κινητικότητας το δ’ τρίμηνο του 2021. Αυτό μείωσε τη “μεταφορά” στο 2022 στο 1,6%.

Δεύτερον, σε διαδοχικούς όρους και οι τρεις δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθεί η UBS συρρικνώθηκαν το πρώτο τρίμηνο έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2021: βιομηχανία (-3,2% σε τριμηνιαία βάση), λιανικές πωλήσεις (-1,1%) και ταξινομήσεις αυτοκινήτων (- 1,7%). Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα υψηλής συχνότητας για πολλές υπηρεσίες, όπου το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό καθιστά πιθανό ότι η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε επίσης να είναι μέτρια, όπως επισημαίνει.

Τρίτον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ελλάδας αυξήθηκε στο 8,0% ετησίως τον Μάρτιο, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1996. Έτσι, σχεδόν διπλασιάστηκε σε τρεις μήνες έναντι 4,4% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2021. Πάνω από το 40% της αύξησης του πληθωρισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου εξηγείται από τη συνιστώσα στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), ενώ ένα άλλο 40% εξηγείται από το άλμα του πληθωρισμού των τροφίμων (8,2% ετησίως) και την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (5,2% ετησίως).

Η UBS παράλληλα επισημαίνει τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν τη θετική της στάση για την ελληνική οικονομία, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις.

Πρώτον, τόσο τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ορατές βελτιώσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη μέτρησή της από το 2000, βοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια “μαξιλάρια” ασφαλείας (αύξηση των καταθέσεων) για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους για τη στήριξή τους.

Τρίτον, οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.

Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο (έσοδα αυξημένα κατά 300%) ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι ισχυρά κέρδη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments