Την τελική φόρμουλα, ώστε αφενός να πληρωθεί η Gazprom και να μην αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου αφετέρου να μην «θιγεί» η ουσία των ευρωπαϊκών κυρώσεων, θα κληθούν να βρουν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε έκτακτη συνεδρίαση, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.
Άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ένα εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μια «ρήτρα διαφυγής» σε ό,τι αφορά τις πληρωμές για την προμήθεια αερίου.
Ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας πηγαίνει, πάντως, στις Βρυξέλλες, με σκοπό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα. Το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, όμως, είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Θα ακολουθήσουμε την ευρωπαΐκή πρακτική εφόσον είναι ενιαία. Πάντως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου ρωσικού αερίου στην κλίμακα που είναι σήμερα τουλάχιστον τα πράγματα», εκτιμά, κινούμενος σε γραμμή…ρεαλισμού κορυφαίος υπουργός, ο οποίος μετέχει σε όλες τις συσκέψεις.
Οι εταιρίες, πάντως, κινούνται πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να μην αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Τρανταχτό παράδειγμα ο ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να ανοίξει λογαριασμό στην Gazprom Bank, αν και θα περιμένει μερικές μέρες για τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Όσο για την Ελλάδα, ως αυτή την ώρα ούτε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ούτε οι Προμηθέας Gas (Όμιλος Κοπελούζου), Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν κάνει συναλλαγές με τη ρωσική Gazprom Bank, καθώς μέχρι πρότινος οι πληρωμές πραγματοποιούνταν σε θυγατρική του ρωσικού κολοσσού με έδρα την Ελβετία. Η ΔΕΠΑ θα πρέπει να κάνει πληρωμή ως τις 25 Μαΐου, ενώ ιδιωτικές εταιρίες έχουν πληρωμές και νωρίτερα εντός Μαΐου, αν και η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι ως τότε, θα έχει βρεθεί κοινός τόπος, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν πληρωμές τις αμέσως επόμενες μέρες, πολύ πριν από εμάς. Σε περίπτωση, πάντως, που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, είναι σαφές ότι πολλές εταιρίες θα αυτενεργήσουν και θα συνεννοηθούν απευθείας με την Gazprom, αγνοώντας τα κελεύσματα των Βρυξελλών.
Γιώργος Ευγενίδης
Facebook Comments