Tην πρόταση για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατέθεσε η Κομισιόν, προαναγγέλλοντας την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας (μέχρι το 2023) από το πετρελαϊκό εμπάργκο των 27 κατά της Ρωσίας.
Η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, προανήγγειλε επίσης πακέτο ανοικοδόμησης με τεράστιες επενδύσεις που «τελικά, θα ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον της Ουκρανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει λίστα όπου κατονομάζονται υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα αλλά και για την «απάνθρωπη» πολιορκία της Μαριούπολης.
Η προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου θα καταργηθεί σταδιακά μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους.
«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί υπάρχουν κράτη που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο. Πρέπει να το δουλέψουμε για ομόφωνη έγκριση από τους 27», είπε στην ομιλία της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα.
Στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων, η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, θα υποστεί τιμωρητικά μέτρα, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν άλλες δύο τράπεζες αλλά και τρεις ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο.
Οι τράπεζες που προστίθενται στη μαύρη λίστα θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT.
Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.
Οι «27» εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των «27». Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από καμία πρωτεύουσα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός ημερών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε χθες Τρίτη (3/5) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Μέσω Twitter, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες» που διασπείρουν «παραπληροφόρηση». Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι ετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.
Η Ευρώπη ζει «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώ προσθέτει ότι «στο Κρεμλίνο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία».
Αναφερόμενος στο δυναμικό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και στις απειλές του ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καγκελάριος τονίζει ότι «ενόψει του πολέμου, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψιν και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον Πούτιν». Καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης, λέει, είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων.
Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας από εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται αντιαρματικά όπλα για τους Ουκρανούς, τόνισε χαρακτηριστικά πως “ο κόσμος πρέπει να αντιστέκεται στους δικτάτορες αλλιώς συνεχίζουν να εμφανίζονται”.
Facebook Comments