Σε μικρή αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η ING στο πλαίσιο της νέας έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετώντας την στο 2,9% από 2,6% που προέβλεπε πριν έναν μήνα.

Σε ότι αφορά τα επόμενα δυο έτη προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ελλάδας, χαμηλώνοντας τον πήχη για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,4% από 3,1%, ενώ στο 1,9% τοποθετεί την εκτιμώμενη αύξηση του ελληνικού ΑΠΕ το 2024.

Σε επίπεδο τρίμηνου, παρά τις επιπτώσεις του πόλεμου και την πληθωριστική κρίση, η ING βλέπει ανάπτυξη 4% για την Ελλάδα στο α ΄τρίμηνο και μείωση στο 2,7% στο β’ τρίμηνο, ενώ στο 2,3-2,5% θα κινηθεί η ανάπτυξη στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το βασικό της σενάριο η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς της τάξης του 2,2% ενώ αναμένει ύφεση στη Γερμανία στο γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,7%, όπως και στην Ιρλανδία στο β’ (-1%) και το γ΄ τριμημο (-1,8%), καθώς και στην Ολλανδία στο δ΄ τρίμηνο (-0,1%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί στο β’ τρίμηνο και στο 8,1%, με το γ’ τρίμηνο να σημειώνει ρυθμούς της τάξης του 7,4% και το δ’ τρίμηνο να κυμαίνεται στο 6,1% ενώ για το σύνολο του έτους τον τοποθετεί στο 7,1% από 6% που προέβλεπε πριν ένα μήνα. Το 2023 εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2023 και το 2024 στο 1,7%. Παράλληλα, στο 6,4% τοποθετεί τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη φέτος, ενώ η Γερμανία εκτιμάται ότι θα σημειώσει το υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή, αγγίζοντας το 8% με κορύφωση στο 9,3% το γ’τρίμηνο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments