Τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με δεδομένο ότι η Ρωσία αποκλείεται ως ενεργειακή εναλλακτική από τις ευρωπαϊκές επιλογές, δίνουν νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις που έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα, με όπλο και τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2020.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, «κόμβο» και «πύλη εισόδου» για το υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύμπραξη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Άμπου Νταμπι Adnoc με την Motor Oil για φορτία LNG με «βάση» και τη νέα μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που ετοιμάζει ο όμιλος στην Κόρινθο. Η μονάδα Dioriga Gas θα είναι, όπως φαίνεται, σημείο ενδιαφέροντος για τους Εμιρατινούς, ενώ σημαντικές θα είναι και οι συμπράξεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου τα ΗΑΕ είναι παγκόσμια δύναμη.

Μάλιστα, η αντίστοιχη κρατική εταιρία των Εμιράτων για τις ΑΠΕ, η Masdar, συμπράττει και αυτή με την Motor Oil για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.

Την ίδια ώρα, το πόσο σοβαρά βλέπουν οι Εμιρατινοί τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα μας αντανακλάται και στην ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό fund των Εμιράτων, Mubadala. Το Mubadala διαχειρίζεται assets ύψους περίπου 243 δισ δολαριών είναι και το δεύτερο (!) σε εμβέλεια κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments