Υπό επεξεργασία τα δεδομένα της ΡΑΕ για τα κέρδη στην αγορά ενέργειας

4 λεπτά ανάγνωση
11 Μαΐου 2022

Συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την έρευνα στις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προσδιοριστεί η βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η εισφορά ύψους 90% που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση.

Αυτό ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας (καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές) αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 927 εκατ. Ευρώ, ποσό από το οποίο αφαιρούνται 336 εκατ. που είναι το κόστος των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της από τον Αύγουστο του 2021. Υπό διερεύνηση είναι το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, τα οποία – με τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν στο κόστος παραγωγής ενέργειας – διαμορφώνονται τώρα κάτω του κόστους σε όλες τις κατηγορίες πελατών.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αγοράς και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το κόστος παραγωγής, μέσω του οποίου θα απορροφάται το επιπλέον κόστος που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Υψηλός πλέον ο κίνδυνος ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ

Για τον κίνδυνο νέου στασιμοπληθωριστικού σοκ εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ορμούζ – Πιέζει για άμεσες αποφάσεις ο Μητσοτάκης

Σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού εισέρχεται η Ευρώπη.