Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ένα γραφειοκρατικό κόμμα, υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στον απόηχο του συνεδρίου του κόμματος και της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση.

“Οι γραφειοκρατίες του σε μεγάλο βαθμό έδιναν τον τόνο, για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, δεν μιλάω σε επίπεδο διακυβέρνησης. Έχει χαρακτηριστικά γραφειοκρατικά, ενώ χρειάζεται μια πολύ μεγάλη ανανέωση σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε εργαλεία άσκησης πολιτικής, χρειάζεται για παράδειγμα μια νέα προσέγγιση στις οργανώσεις νεολαίας, στην Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται μια νέα ώσμωση κοινωνική. Παρ΄ όλα αυτά παρέμενε σε μια αναντιστοιχία”, επισήμανε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν τα έχει αποβάλει σήμερα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά “έχει τις συνθήκες πια για να τα αποβάλει, και για αυτό η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη”, στη θέση της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα, “ακριβώς αυτό έρχεται να σηματοδοτήσει”, ότι δηλαδή “μια νέα γενιά ανθρώπων που δεν κουβαλάει τις φθορές των παλαιών ηλικιών, των περασμένων πρακτικών, αλλά κουβαλάει μια νέα γνώση, μια νέα προσέγγιση, έχει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο”. “Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, αλλά αυτή είναι η τάση, να αναδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικά και από τα κάτω”, διεμήνυσε.

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας κατά της γραφειοκρατίας είναι συνεχής, και δεν τελειώνει ποτέ. “Πάντοτε θα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι τα κόμματα να γίνονται όλο και πιο γραφειοκρατικά. Ο αγώνας για να επικρατήσει η δημοκρατία μέσα στα κόμματα, απέναντι σε συνθήκες γραφειοκρατίας, σε όλα τα κόμματα, είναι συνεχής”, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη γραφειοκρατία, ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν κάτι το συγκεκριμένο που τον ενόχλησε, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις δυνατότητες μορφοποίησης πολιτικών. “Αν τα κόμματα δεν βρουν τους μηχανισμούς να διαμορφώνουν τις θέσεις τους από τα κάτω, από την κοινωνία, αναγκαστικά θα τη βρουν αυτή τη δύναμη από το Κράτος και από τις κατεστημένες πολιτικές. Αν δεν παράγεις δηλαδή πολιτική από τα κάτω, αναγκαστικά τους “σπόρους” αυτής της πολιτικής θα τους βρίσκεις στο σύστημα το τραπεζικό ή στο πολιτικό. Άρα θα ασκείς από τα πάνω μια πολιτική και θα γίνεσαι όλο και πιο αφυδατωμένος οργανισμός”, διευκρίνισε.

Facebook Comments